Publicitatea in purgatoriu
Va fi sau nu va fi reviriment
Cresterea fee-urilor de agentie, improbabila
Cu ochii pe digital
1 / 5

Publicitatea in purgatoriu

Publicitatea romaneasca se afla acum in purgatoriu, spune Radu Florescu (foto), CEO al grupului Centrade si manager al agentiei Saatchi & Saatchi. “Nu suntem siguri daca ajungem in rai sau in iad in acest moment. Criza, cresterea serviciilor de interactive si digital si o lipsa generalizata de leadership fac ca oamenii sa aiba un mare semn de intrebare deasupra capetelor. Este o perioada de tranzitie”.

In aceasta situatie, publicitarii nu pot decat sa spere ca va avea loc un reviriment al pietei, potrivit lui Florescu. “In comparatie cu anul trecut, nimeni nu spune ca acest an va fi «oribil»”.

Loc de crestere pentru creativitatea publicitara este destul. Daca in mod traditional romanii au fost priviti ca “brazilienii” estului Europei – adica mai creativi, dar si mai indisciplinati decat vecinii, preocupati mai degraba de premii la festivaluri decat de rezultatele clientilor – situatia s-a schimbat in ultimii ani. Criza a functionat ca o corectie si i-a adus pe publicitari cu picioarele pe pamant, spune Cristian Munteanu, managing director TBWA Bucuresti.

Criza a adus insa si creativitatea la pamant. “Daca as face o paralela cu bugetele de media, care au scazut in ultimii ani cu mai mult de 50%, cred ca asa a scazut si nivelul creativ. Suntem mai jos de jumatatea nivelului de acum 3 ani”, spune Cosmin Radoi, managing director Graffiti BBDO. “Ideile si executiile creative care incantau acum cativa ani au ajuns astazi exceptii”.

In aceasta perioada, clientii cer mai multe garantii ca o campanie va aduce rezultate. “Ne cer totul mai bine si mai repede – si mai ales o potrivire a intereselor pe termen scurt cu cele pe termen mediu si lung – iar acesta de multe ori cere solutii dificil de obtinut intr-un deadline scurt. Este un proces continuu de adaptare”, spune Mona-Lisa Caravaniez, managing director Ogilvy&Mather.

De partea cealalta, publicitarii au invatat sa fie foarte atenti la costuri. Criza i-a maturizat si i-a fortat sa cantareasca fiecare ban cheltuit.

“Inainte sa pornim orice demers, trebuie sa ne asiguram ca este cel mai indicat in conditiile date”, spune Roxana Dumitru, managing director Leo Burnett. “Si trebuie sa facem «creatia sa vanda». S-a dus vremea «ghost-urilor» si a «cucurilor», cum numeam noi creatia facuta de dragul festivalurilor, cu zero relevanta fata de brand si cu atat mai putine rezultate pentru acesta”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri