Derularea evenimentelor

Derularea evenimentelorUn new yorkez numit Paul Ceglia a socat pe toata lumea vara trecuta, cand a afirmat ca a platit doua rate a cate 1000 de dolari pentru 50% din Facebook in 2003, cu doar cateva luni inainte ca Mark Zuckerberg sa lanseze reteaua sociala, in februarie 2004.

Paul Ceglia sustine ca in primavara lui 2003 a pus pe Craigslist un anunt prin care cauta un dezvoltator pentru ideea sa “StreetFax”. Zuckerberg a raspuns anuntului si, potrivit procesului, i-a povestit la randul sau lui Ceglia despre un proiect pe care voia sa-l dezvolte, “the face book”.

Pe 28 aprilie 2003 Zuckerberg ar fi semnat un contract prin care se angaja sa construiasca StreetFax.com si “the face book”. Ceglia i-ar fi platit lui Zuckerberg cate 1.000 de dolari pentru fiecare proiect. Potrivit contractului, Ceglia detinea 50% din “the face book”.

In toamna lui 2003, Zuckerberg i-a spus unui prieten, printr-un mesaj ca a construit site-ul StreetFax.com (pentru Paul Ceglia) si ca a fost platit pentru asta, potrivit businessinsider.com.

La jumatatea lui noiembrie, Zuckerberg s-a intalnit cu fratii Winklevoss si cu Divya Narendra pentru a discuta un proiect. Intalnirea lor apare si in filmul The Social Network.

Potrivit lui Ceglia, Zuckerberg i-a scris pe 22 noiembrie ca a vorbit cu doua persoane care planuiesc sa lanseze un proiect “foarte similar cu al nostru”. Zuckerberg ar fi adaugat “i-am incetinit pentru moment”, cerandu-i lui Ceglia mai multi bani.

In decembrie 2003, intr-un mesaj real trimis lui Eduardo Saverin, Zuckerberg ii arata linkul la site-ul fratilor Winklevoss si spune: “Au facut o greseala haha. Mi-au spus mie sa-l fac, iar eu il intarzii”. Undeva intre noiembrie si ianuarie, Zuckerberg i-a spus prietenului sau Adam D'Angelo ca Eduardo Saverin vrea sa sponsorizeze proiectul Facebook.

Potrivit lui Ceglia, pe 1 ianuarie 2004 Zuckerberg i-ar fi trimis un email in care ii cerea inca 1.000 de dolari si se oferea sa imparta cu el actionariatul Facebook la jumatate. In realitate, pe 8 ianuarie Zuckerberg i-a spus unui prieten ca Eduardo Saverin va plati pentru serverele Facebook, ceea ce ar fi acoperit nevoia de bani de la Ceglia.

In februarie 2004, actionariatul Facebook a fost impartit intre trei studenti la Harvard: initial, Zuckerberg a luat 65%, Saverin 30% si Dustin Moskovitz 5%. Pe 10 februarie, Cameron Winklevoss i-a trimis lui Zuckerberg o scrisoare prin care il acuza ca a incalcat intelegerea dintre ei si ca i-a furat ideea.

Potrivit lui Ceglia, Zuckerberg i-ar fi spus in aprilie ca Facebook nu functioneaza bine si ca se gandeste sa-l inchida.

In realitate, intr-un discurs tinut la Harvard pe 10 iunie 2004, un speaker a mentionat popularitatea uimitoare a thefacebook.com. In timpul verii, Zuckerberg s-a mutat la Palo Alto pentru a munci la Facebook full time si a primit o investitie in valoare de 500.000 de dolari de la Peter Thiel, fondatorul PayPal.

Potrivit declaratiilor si documentelor prezentate de Ceglia, pe 22 iulie, Zuckerberg i-ar fi scris intr-un email personal ca ii poate returna cei 2.000 de dolari si ca Facebook nu evolueaza bine.

Pe 29 iulie, Zuckerberg a inregistrat Facebook in statul Delaware. Structura actionariatului a fost reorganizata, participatia lui Eduardo Saverin fiind redusa drastic. Saverin a deschis un proces, castigand dreptul la o participatie in Facebook care acum valoreaza 2 miliarde de dolari.

Din punct de vedere temporal, declaratiile lui Ceglia si evenimentele prin care a trecut Zuckerberg in dezvoltarea Facebook sunt congruente.

Cititi in slide-ul urmator care au fost dovezile prezentate de Paul Ceglia

Foto: imdb.com

Casa de avocatura

Casa de avocaturaDovezile cu care Paul Ceglia (foto) se va prezenta la tribunal includ un asa-numit contract pe care el si Zuckerberg l-au semnat si care ii oferea un procent de 50% din proiectul “the face book”, plus cate 1% pentru fiecare zi de intarziere a lansarii proiectului, de la o data mentionata. De asemenea, Ceglia a prezentat un cec in valoare de 1.000 de dolari, anulat.

Atunci cand dovezile au fost prezentate, Facebook a replicat ca sunt fabricate. Contractul ar fi inclus, potrivit reprezentantilor Facebook, doar proiectul StreetFax, restul fiind modificat pentru a include si “the face book”.

Pozitia Facebook era credibila, luand in considerare trecutul criminal al lui Ceglia, care fusese arestat in legatura cu o afacere cu rumegus pe care o detinuse. Mai mult, presupusul co-proprietar al Facebook a asteptat sase ani pentru a iesi la lumina, intarziere pe care a explicat-o prin faptul ca uitase de existenta contractului si l-a gasit abia atunci cand a cautat prin actele vechi, cand politia a venit sa-l ridice din cauza afacerii cu rumegus.

“Dovezile” lui Ceglia pareau insuficiente in iulie anul trecut. Insa zilele acestea Ceglia s-a intors cu noi dovezi si un nou reprezentant: casa de avocatura DLA Piper.

Printre noile dovezi se numara mai mult de 10 emailuri care ar fi fost schimbate intre Ceglia si Zuckerberg in perioada iulie 2003-iulie 2004, cand a fost creat Facebook, si care includ detalii despre dezvoltarea si finantarea proiectului “the face book” si despre cum Zuckerberg s-ar fi intalnit cu niste persoane care pregatesc un proiect asemanator (fratii Winklevoss). In continuare, presupusele emailuri de la Zuckerberg sustin ca proiectul Facebook merge prost, ca se gandeste sa-l inchida, iar in final, acesta se ofera sa-i inapoieze lui Ceglia finantarea initiala de 2.000 de dolari.

Facebook sustine ca emailurile nu exista si au fost inventate.

Noul reprezentant al lui Ceglia, DLA Piper, este o casa de avocatura internationala, care reprezinta in principal companiile de tehnologie. DLA Piper sustine ca a verificat veridicitatea dovezilor lui Ceglia.

Cititi in slide-ul urmator ce urmeaza in procesul Facebook-Paul Ceglia


Sursa foto:
techcrunch.com

Ce urmeaza

Ce urmeazaIntr-un material realizat de Business Insider, avocati americani analizeaza parcursul probabil al procesului Paul Ceglia-Facebook. Procesul e in acest moment pe rol, la tribunalul statului New York. Cel mai probabil, Facebook va cere respingerea acuzatiilor, argumentand prin trecutul criminal al lui Ceglia si absurditatea faptului ca a amanat timp de sase ani intentarea procesului.

Firma de avocatura a lui Ceglia se va opune respingerii procesului. Judecatorul va analiza cele doua motiuni si, cel mai probabil, o va respinge pe cea a Facebook. Va face asta daca nu este absolut evident, din start, ca dovezile au fost fabricate.

La un moment dat, Facebook si Ceglia ar trebui sa poarte discutii pentru o intelegere amiabila. Daca in acest punct are loc o intelegere pentru o suma foarte mica de bani, se va putea trage concluzia ca dovezile lui Ceglia au fost lipsite de substanta sau chiar false.

Daca partile nu se inteleg, se ajunge in etapa urmatoare a procesului, de dezvaluire (discovery) si analizare a dovezilor. Acesta este punctul in care Facebook isi va aduce expertii pentru a analiza emailurile, hard drive-ul si contractul lui Ceglia. In functie de ce vor decide expertii, pozitia favorabila le va reveni celor de la Facebook sau lui Ceglia.

Dupa partea de dezvaluie cele doua parti sau cad la intelegere, sau continua procesul. Daca dovezile lui Ceglia se vor dovedi reale, iar expertii Facebook nu vor putea demonstra contrariul, Facebook ar putea deveni reticent la a continua procesul. Mai ales in cazul unui proces cu jurati, Facebook ar fi puternic expus pierderilor.