Derularea evenimentelor
Casa de avocatura
Ce urmeaza
1 / 4

Derularea evenimentelor

Un new yorkez numit Paul Ceglia a socat pe toata lumea vara trecuta, cand a afirmat ca a platit doua rate a cate 1000 de dolari pentru 50% din Facebook in 2003, cu doar cateva luni inainte ca Mark Zuckerberg sa lanseze reteaua sociala, in februarie 2004.

Paul Ceglia sustine ca in primavara lui 2003 a pus pe Craigslist un anunt prin care cauta un dezvoltator pentru ideea sa “StreetFax”. Zuckerberg a raspuns anuntului si, potrivit procesului, i-a povestit la randul sau lui Ceglia despre un proiect pe care voia sa-l dezvolte, “the face book”.

Pe 28 aprilie 2003 Zuckerberg ar fi semnat un contract prin care se angaja sa construiasca StreetFax.com si “the face book”. Ceglia i-ar fi platit lui Zuckerberg cate 1.000 de dolari pentru fiecare proiect. Potrivit contractului, Ceglia detinea 50% din “the face book”.

In toamna lui 2003, Zuckerberg i-a spus unui prieten, printr-un mesaj ca a construit site-ul StreetFax.com (pentru Paul Ceglia) si ca a fost platit pentru asta, potrivit businessinsider.com.

La jumatatea lui noiembrie, Zuckerberg s-a intalnit cu fratii Winklevoss si cu Divya Narendra pentru a discuta un proiect. Intalnirea lor apare si in filmul The Social Network.

Potrivit lui Ceglia, Zuckerberg i-a scris pe 22 noiembrie ca a vorbit cu doua persoane care planuiesc sa lanseze un proiect “foarte similar cu al nostru”. Zuckerberg ar fi adaugat “i-am incetinit pentru moment”, cerandu-i lui Ceglia mai multi bani.

In decembrie 2003, intr-un mesaj real trimis lui Eduardo Saverin, Zuckerberg ii arata linkul la site-ul fratilor Winklevoss si spune: “Au facut o greseala haha. Mi-au spus mie sa-l fac, iar eu il intarzii”. Undeva intre noiembrie si ianuarie, Zuckerberg i-a spus prietenului sau Adam D'Angelo ca Eduardo Saverin vrea sa sponsorizeze proiectul Facebook.

Potrivit lui Ceglia, pe 1 ianuarie 2004 Zuckerberg i-ar fi trimis un email in care ii cerea inca 1.000 de dolari si se oferea sa imparta cu el actionariatul Facebook la jumatate. In realitate, pe 8 ianuarie Zuckerberg i-a spus unui prieten ca Eduardo Saverin va plati pentru serverele Facebook, ceea ce ar fi acoperit nevoia de bani de la Ceglia.

In februarie 2004, actionariatul Facebook a fost impartit intre trei studenti la Harvard: initial, Zuckerberg a luat 65%, Saverin 30% si Dustin Moskovitz 5%. Pe 10 februarie, Cameron Winklevoss i-a trimis lui Zuckerberg o scrisoare prin care il acuza ca a incalcat intelegerea dintre ei si ca i-a furat ideea.

Potrivit lui Ceglia, Zuckerberg i-ar fi spus in aprilie ca Facebook nu functioneaza bine si ca se gandeste sa-l inchida.

In realitate, intr-un discurs tinut la Harvard pe 10 iunie 2004, un speaker a mentionat popularitatea uimitoare a thefacebook.com. In timpul verii, Zuckerberg s-a mutat la Palo Alto pentru a munci la Facebook full time si a primit o investitie in valoare de 500.000 de dolari de la Peter Thiel, fondatorul PayPal.

Potrivit declaratiilor si documentelor prezentate de Ceglia, pe 22 iulie, Zuckerberg i-ar fi scris intr-un email personal ca ii poate returna cei 2.000 de dolari si ca Facebook nu evolueaza bine.

Pe 29 iulie, Zuckerberg a inregistrat Facebook in statul Delaware. Structura actionariatului a fost reorganizata, participatia lui Eduardo Saverin fiind redusa drastic. Saverin a deschis un proces, castigand dreptul la o participatie in Facebook care acum valoreaza 2 miliarde de dolari.

Din punct de vedere temporal, declaratiile lui Ceglia si evenimentele prin care a trecut Zuckerberg in dezvoltarea Facebook sunt congruente.

Cititi in slide-ul urmator care au fost dovezile prezentate de Paul Ceglia

Foto: imdb.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri