Piata de media, inca in scadere
PR-ul: Modul de lucru nu va mai fi niciodata ca cel din 2008
2 / 4

"Criza ne-a invatat sa fim mai orientati catre rezultate"

Chiar daca statisticile oficiale indica iesirea din recesiune a Romaniei, schimbarea nu se simte in economia reala, unde puterea de cumparare e in scadere si accesul la locuri de munca e in continuare dificil, spun reprezentantii agentiilor de publicitate. “Putem sa o numim recesiune sau o perioada dificila, dar nu trebuie sa pierdem din vedere aceste aspecte”, spune Radu Florescu, CEO al grupului Centrade.

“Reviriment inseamna clienti mai multi, bugete mai mari, consum mai mare. De unde toate astea
?”, intreaba Adrian Tuluca, director general Propaganda. “Nu as cadea prea tare in euforia «am iesit din criza». Mai avem, in economiile emergente volatilitatea capitalurilor e mare. Banii pleaca primii si vin ultimii. De acceea sunt mai rezevat, pentru ca e greu sa relansezi publicitatea fara sa ai relansata deja economia”.

Un element care va influenta evolutia pietei de publicitate este apropierea de anul electoral, cand consumul ar putea creste deoarece oamenii ar putea avea mai multi bani de cheltuit. “Asa cum demonstreaza experienta anilor electorali de pana acum, in preajma alegerilor au existat intotdeauna cresteri salariale alocate bugetarilor, scutiri de taxe si alte masuri politico-economice menite sa lase mai multi bani in buzunarele alegatorilor”, puncteaza Cosmin Radoi, managing director la Graffiti BBDO.

O usoara dezmorteala se simte totusi de la inceputul anului, spune Felix Tataru (foto), director general GMP Advertising: sunt mai multe pitch-uri, clientii au mai multe proiecte in derulare decat in ultimii doi ani, se simte o usoara crestere a cererii serviciilor de comunicare.

Chiar daca se simte un avant in ceea ce priveste dorinta clientilor de a lansa proiecte, nu intotdeauna ele ajung sa fie implementate, completeaza Cosmin Radoi. “Teama care a inghetat multe initiative sau bugete in ultimii doi ani pare sa dispara incet, incet, cel putin la nivel de intentie. Se discuta mai mult si se fac mai multe planuri, dar nu stim cand si daca vor prinde viata”.

Insa cei doi ani si jumatate de criza au schimbat felul in care lucreaza atat agentiile, cat si clientii de publicitate, crescandu-le pragmatismul si reducand “creativitatea de dragul creativitatii”.

“La inceputul lui 2009 ma asteptam ca toata criza economica sa ne ajute sa ne maturizam, sa ne revenim din valtoarea in care perioada de crestere economica ne-a bagat”, spune Felix Tataru. “Acum suntem mai maturi, desi nu suficient. In schimb criza ne-a invatat sa fim mai orientati catre rezultate. Daca inainte ne permiteam gesturi creative de dragul creativitatii, acum avem in permanenta in vedere rezultatele de business a tot ceea ce facem”.

Clientii, la randul lor, au devenit mai maturi, mai pragmatici si mai concentrati pe rezultate. “Au inceput sa intelega pe de-a intregul ce inseamna ROI (return of investment) si vad aportul agentiei ca instrument de consolidare a brandurilor si crestere a vanzarilor”, spune Adrian Tuluca.

O alta diferenta intre 2008 si 2011, importanta pentru publicitari, este nivelul de creativitate al executiilor lor. “Entuziasmul din anii de crestere s-a pierdut pe drum si multi inca ratacesc in regasirea lui”, spune Cosmin Radoi. “In consecinta, scaderea entuziasmului a atras si scaderea calitatii produsului creativ (...) Poti evoca usor zece campanii de acum patru-cinci ani, dar mai greu una de acum un an”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri