Regulile lui 2008, perimate
Un scenariu optimist de evolutie a pietei: crestere de 2-3%
CSR-ul scade, online-ul creste
Salarii in stagnare si posibile disponibilizari
1 / 5

Regulile lui 2008, perimate

Dupa mai multi ani cu cresteri de doua cifre, in care piata s-a largit cu agentii mai mari sau mai mici si in care toate grupurile de comunicare si-au lansat divizii specializate, PR-ul romanesc trebuie sa invete sa joace dupa alte reguli. In 2008, piata de PR a fost estimata la 30 milioane euro, in crestere cu 25-30% fata de anul anterior – procent cu care nu ne vom mai intalni curand.

Ca si multe alte industrii deja afectate de criza financiara, PR-ul romanesc va trebui sa-si modifice considerabil reperele. “Ce s-a intamplat in ultimii ani a fost o situatie nefireasca”, considera Ioana Manoiu (foto), managing partner GMP PR. “Era mai mult business decat agentiile puteau duce. Oricine facea o agentie de PR, o crestea in cateva luni cati altii in zece ani. Oameni cu doi ani de experienta aveau pe cartea de vizita functia de PR Manager. Am trait ca-n paradis! Salariile au crescut de nu stiu cate ori, iar agentiile se bateau intre ele pe angajati. Am trait relaxati, fiindca stiam ca cererea e mai mare decat oferta. Nu ieseam din birou, dar clientii ne bateau la usa. Nu este normal sa fie asa.”

Daca pana acum practicienii le reprosau clientilor ca nu le ofera ocazia de a-si dovedi capabilitatile de consultanti – asteptandu-se mai degraba ca agentia de PR sa organizeze conferinte si sa trimita comunicate de presa – criza financiara impune nevoia de consultanta in randul companiilor, rolul relatiilor publice devenind, dintr-o data, mult mai important.

Inceputul lui 2009 schimba si raportul dintre angajat si angajator in agentiile de PR, considera Mircea Tomescu, managing director Pleon Graffiti. “In ultimii ani omul de PR – ca si cel din ATL & BTL de altfel - era un fel de «zburator» din agentie in agentie. De ce? Pentru ca piata ii permitea: era in crestere evidenta, adevaratii specialisti in PR nu erau foarte multi, asa ca cei cu peste 2,5 ani vechime care doreau salarii mai mari nu aveau nici o problema in a le pretinde si a le si obtine – in agentia din care faceau parte sau in alta”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri