Piata de publicitate online in primul semetru: Haotica si sub nivelul lui 2008
Principalele tendinte in piata
Unde ne situam
De la stadiul “vreau si eu un banner” la campanii cu un concept interactiv puternic
Ce industrii si formate au facut zgomot in publicitatea online
Presedintele IAB Europe despre piata de publicitate online
5 / 7

Ce industrii si formate au facut zgomot in publicitatea online

Care au fost industriile si formatele ce au sustinut in continuare investitiile in mediul online?

Mugur Patrascu, iLeo Marketing Interactiv: FMCG si telecom. Vedetele de anul trecut: bancile, imobiliarele si auto si-au scazut mult investitiile pe mediul on-line.

Orlando Nicoara, MediaPro Interactiv: Sponsorizarile, proiectele speciale. Cam toti clientii au incercat sa maximizeze banii investiti in online prin sponsorizari si/sau atingerea unui reach cat mai mare la finele campaniei.

Mihai Seceleanu, InternetCorp: Au crescut bugetele companiilor din zona FMCG, in timp ce scaderi semnificative s-au inregistrat in sectoarele auto, financiar-bancar si imobiliare.

Alex Visa, HyperActive: La modul general vorbind in sfarsit au disparut overlayerele, dar asta nu se datoreaza unei schimbari la nivel de strategie ci mai ales unei schimbari la nivel de metoda de cumparare (mai putin CPM si mai mult CPC si CPL). Telecom-ul a inceput sa faca zgomot de prin luna februarie si de atunci sunt intr-o crestere continua de bugete, iar imobiliarii mai timid un pic, au reinceput sa apare. Cei care au incetinit ritmul sunt din industria auto, bancile.

Dragos Stanca, F5: Majoritatea clientilor se orienteaza catre display advertising. In ceea ce priveste clientii F5 X-Media, acestia ne trimit zilnic cate 2-3 brief-uri de proiecte speciale, semn ca exista o tendinta catre neconventional, catre iesirea din tipare. Bugetele atrase de non-display advertising nu sunt inca majore iar cele majore (probabil spre 8 milioane de euro anul acesta, daca nu mai mult, sunt absorbite de Google si Yahoo). Toti marii spenderi de anul trecut au continuat sa investesca in online, mai putin cei din zona auto si din zona banking, unde s-a manifestat o usoara scadere.

Cristi Parvan, Media Target Group: Vorbim in continuare de o piata de display care insa se diversifica ca forme de manifestare. Cred ca bannerele mari si formele intruzive for fi in continuare cele mai cautate “formate” insa de anul asta va fi un focus mai mare pe relevanta pentru consumator si deci pe targetare de mesaj si de target.

Adrian Stanescu, ThinkDigital: Telecom a continuat, real Estate, banking si auto au scazut.

Magdalena Zander, INTACT Interactive: Cele mai cautate formate unt in continuare “clasicele” 728x90 si 300x250, dar au existat si multe cereri de sponsorizari de site/sectiune sau formate non standard gen ribbon expandabil. Segmentele telecom, financiar si auto au continuat sa fie top spenderi. O scadere s-a inregistrat in zona FMCG.

Cristi Petriceanu, IAB Romania: “Proiecte speciale”, mai precis branduiri de pagini sau sectiuni, in realitate tot in categoria display, search-ul e in crestere.

Clement Nicolaescu, ARBOinteractive: In general zona de display este in scadere, orientare catre produse mai usor de monitorizat. Aici sunt de subliniat proiectele speciale, care pot aduce rezultate foarte bune chiar daca presupun de cele mai multe ori costuri suplimentare de creatie. Formatele mari, expandabile au fost vedetele primelor 6 luni din acest an.

Practic au disparut bugetele de real estate (miscare nu stiu cat de inspirata), cele ale bancilor au scazut foarte mult, iar auto si telecom au devenit lideri detasati. Sfarsitul anului tine de strategia de comunicare a fiecaruia care acum nu cred ca este foarte clara nici pentru ei, dar in online semnele sunt pozitive pentru ca rezultatele campaniilor sunt pozitive.

Cristi Marinescu, SplendidInteractive: S-au folosit aceleasi formate ca si anul trecut, cu o accentuare a cererilor de proiecte special (beyond the banner). Pe primele locuri se afla in continuare companiile de telefonie, fmcg-urile si bancile. Am constatat o reducere importanta la companiile din industria auto. Premisele pentru a doua jumatate a anului, nu sunt imbucuratoare, mentinandu-se trendul actual de cumparare.

Mihai Dragan, MB Dragan: Rich media, media contextuala si la click, publicitatea virala, blogvertising.

Bogdana Butnar, MRM Partners: Am inteles ca s-a facut un studiu si ca formatele mari de bannere au crescut in importanta. Mi se pare foarte normal sa fie asa. Oamenii folosesc inca Internetul pentru branding asa ca formatele mari fac sens. Poate pe la finalul anului sa invatam cu totii ca nu conteaza marimea bannerului ci modul in care optimizezi tot parcursul comunicarii pana cand ajungi la leaduri. Noi am simtit un declin in domeniul bancar unde lipsa unor produse customizate pe criza a dus la o comunicare mai redusa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri