Idei care schimba comportamente

Idei care schimba comportamenteDes Dearlove si Stuart Crainer, jurnalisti si specialisti in comunicare, au lansat ieri la Bucuresti, in parteneriat cu editura Publica, editia din 2009 a Thinkers 50 – un clasament al ganditorilor de business din intreaga lume, realizat o data la doi ani.

Topul este intocmit plecand de la propunerile din partea publicului inregistrate pe site-ul proiectului, a numarului de referinte pe Internet si a punctajului pentru fiecare din cele 10 criterii de evaluare folosite: originalitatea si utilitatea practica a ideilor, valoarea pentru afaceri si valabilitatea internationala, rigoarea cercetarilor, impactul ideilor si loialitatea discipolilor.

Crainer si Dearlove vad relevanta topului prin doua perspective: “In primul rand, stimuleaza dezbaterile despre cei care au idei practice. In al doilea rand, aduce in atentie faptul ca ideile chiar au importanta in lumea afacerilor mai mult decat in orice alt domeniu de activitate. Noi ne vedem un soi de creatori si sustinatori de idei. Ideile reprezentate de cei din Thinkers 50 sunt importante pentru ca schimba comportamente”.

In editiile anterioare, primul loc in clasamentul Thinkers 50 a fost ocupat de Peter Drucker (2001 si 2003), guru in management si business. In 2005, dupa moartea lui Drucker, titulatura de cel dintai ganditor al lumii i-a revenit lui Michael Porter de la Harvard Business School. Iar in 2007, titlul i-a revenit lui C.K. Prahalad, de la Michigan Business School.

Citeste si: Creatorii Thinkers50: Guru ai viitorului vor fi jurnalistii

Tendinte ale clasamentului din 2009

Tendinte ale clasamentului din 2009Creatorii topului, Crainer si Dearlove, au identificat o serie de tendinte ale topului de anul acesta.

Gandirea indiana: Daca in 2007 ganditorii indieni incepeau sa intre in clasament, in 2009 au ajuns in topul celor mai importanti ganditori de business. Printre cei 6 ganditori indieni din top se numara CK Prahalad si Ratan Tata, CEO la Tata Industries.

Guru din toata lumea: Nu mai putin de 11 nationalitati sunt reprezentate in topul de anul acesta – inclusiv un libanez, un corean si un laureat al premiului Nobel din Bangladesh. Nord-americanii au inca o pozitie dominanta.

Grupul canadian: Cealalta nationalitate care este foarte bine reprezentata raportat la ponderea demografica este cea canadiana, care are 4 ganditori in clasament.

Buni la suflet:
In aceste vremuri dificile, capitalistii carora le pasa sunt noii eroi. Exemple de acest gen din Top 10 sunt: CK Prahalad care se ocupa de deservirea consumatorilor de la baza piramidei, Bill Gates care trece la capitalismul creativ si Muhammad Yunus care sustine micro creditul.

Ganditoarele: Femeile sunt inca slab reprezentate in lumea celor cu statut de guru, dar fac progrese importante. La aceasta editie, in clasament exista 5 femei.

Se schimba garda: Clasamentul 2009 are 14 noi veniti. De asemenea, “Clasicii” (printre care Tom Peter, Henry Mintzberg si Charles Handy) pierd pozitii.

Top Ganditori: 1-10

Top Ganditori: 1-10C.K. Prahalad (foto) de la Michigan Business School ramane pe primul loc in Thinkers 50. Ultima carte a lui Prahalad, “Comoara de la baza priamidei”, lanseaza ipoteza conform careia saracia poate fi eradicata prin implicarea marilor companii multinationale, care reusesc sa genereze profituri transofrmand saracii in consumatori si contribuind la cresterea calitatii vietii. Cartea, lansata in 2004, a starnit valuri in intreaga lume, companii precum Unilever si GlaxoSmithKline aplicand strategiile indicate de Prahalad. Editia revizuita a cartii, lansata in Romania cu ocazia evenimentului de ieri, include o analiza a cazurilor in care au fost aplicate ideile lui Prahalad si reactia marilor executivi la ele.

Intr-un interviu luat de Des Stuart, C.K. Prahalad vorbeste despre noua generatie de lideri pornind de la ipoteza ca societatea a ajuns in punctul in care, daca vrei sa fii lider, trebuie sa fii arogant. “Leadership-ul inseamna schimbare, speranta, viitor”, spune Prahalad. “Noii lideri sunt cei care stiu sa asculte. Sunt foarte umili, dar au un punct de vedere despre viitor, pe care stiu sa-l articuleze. Liderii viitorului vor avea mai multa autoritate morala, precum Ghandi”.

Jurnalistul si autorul de origine canadiana Malcom Gladwell a urcat de pe locul 18, in 2007, pana pe pozitia a doua, anul acesta. Prin cartile sale – “The Tipping Point”, “Blink” si “Outliers” – Gladwell a transformat povestirile intr-o forma de arta. “Are o capacitate deosebita si originala sa distileze intelepciunea”, spune Des Dearlove.

Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie, se reintoarce in clasament direct pe locul al treilea, impreuna cu colegul sau de pe locul 22, Joseph Stiglitz, un alt laureat al premiului Nobel. Reintoarcerea economistilor arata ca managerii sunt influentati din ce in ce mai mult de economisti. In vremuri grele, oamenii isi intorc privirea catre economisti pentru raspunsuri, spun creatorii Thinkers 50.

Pe pozitia a patra, cea mai buna obtinuta pana acum, este seful de la Apple. Steve Jobs, pe locul 29 in 2007, reuseste sa-l devanseze pe vechiul sau rival, Bill Gates, care coboara 5 pozitii, pana pe locul 7.

Autorii cartii “Blue Ocean Strategy”, W Chan Kim si Renée Mauborgne, se plaseaza pe locul 5. Cartea, vanduta in peste 2 milioane de exemplare, vorbeste despre cum, atunci cand o piata este supraaglomerata (“ocean rosu”), trebuie sa creezi o piata adiacenta, complet noua, in care sa “inoti” de unul singur. Blue Ocean Strategy este propagata si in Romania de catre trainerul acreditat Eusediu Margasoiu.

Muhammad Yunus din Bangladesh este un alt nou venit in Thinkers 50. Suporterul micro-creditului si autorul cartii “Bancherul saracilor” este al doilea laureat Nobel care ajunge printre primii 10 din clasament in 2009.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, urca pe locul 7, datorita sustinerii conceptului de “capitalism creativ”, ce presupune imbinarea filantropiei cu profiturile.

Excentricul Richard Branson, fondatorul grupului de firme Virgin, se plaseaza pe pozitia a opta. In librariile romanesti, Branson e prezent cu “Screw it, let’s do it: Lectii din scoala vietii”.

Philip Kotler, parintele marketingului, este seniorul din top 10. Cartea sa, “Marketing Management”, a fost, in ultimii 30 de ani, bibliografie de referinta in facultatile de management din intreaga lume.

In cartea sa “Leading the Revolution”, Gary Hamel, ocupantul locului 10, scrie despre cum se poate elibera potentialul uman intr-o organizatie. “80% din timp, oamenii sunt acolo doar fizic. Nu au adus cu ei imaginatia, pasiunea sau initiativa. Sunt daruri pe care oamenii aleg sa le aduca la birou sau nu. Problema este cum voi crea mediul pentru ca oamenii sa-si aduca capabilitatile cu ei la serviciu”.

Top Ganditori: 11-20

Top Ganditori: 11-20Michael Porter de la Harvard Business School este cel care a ocupat locul I in clasamentul Thinkers 50, in 2005. Este specialist in management si economie si creatorul unor concepte precum “lantul valorilor” si “modelul diamantului”.

Ratan Tata ocupa pozitia 12 in clasamentul ganditorilor. Este presedintele Tata Group, cel mai mare conglomerat de business din India, care produce orice, de la ceai la masini. Cea mai recenta inovatie a lui Tata este masina de 2000 de dolari, Tata Nano.

Ram Charan este unul dintre cei mai cautati traineri de executivi din lume. Cele mai recente carti ale sale sunt “Leadership in the Era of Economic Uncertainty” si “Owning Up”.

Marshall Goldsmith este trainerul care spune “daca lucrez cu executivii tai si ei nu-si schimba comportamentul, nu ma plati”. Cea mai recenta carte a sa, “Succession: Are You Ready”, este scrisa sub forma unor memo-uri trimise CEO-ului unei mari companii.

Pe locul 15 se afla Kris Gopalakrishnan, un fel de Eric Schmidt al Indiei. Este fondatorul Infosys Technologies, o companie globala de consultanta si servicii IT.

Howard Gardner (foto), psihologul de la Harvard, este autorul cartilor “Multiple Intelligences Around the World” si “5 Minds for the Future”. Des Dearlove spune despre el ca este cel mai inspirational dintre ganditorii pe care i-a intalnit si intervievat in ultimii ani.

Jim Collins este autorul cartilor “Built to Last”, “Good to Great” si “How the Mighty Fall”. “Minunat”, il rezuma creatorii Thinkers 50.

Urmatoarea in clasament este Lynda Gratton, autoarea cartii “Hot Spots”. Potrivit acesteia, exista locuri de munca cu o energie aparte – “hot spots”. Acestea se formeaza in companii unde oamenii sunt obisnuiti sa colaboreze intre ei, sa isi varieze des responsabilitatile, pentru un scop comun. “Dupa cum se schimba lumea, hot spots vor fi cruciale”, spune Gratton.

Pe pozitia 19 coboara Tom Peters, autorul “Liberation Management”. Cartea sa a fost cea care a setat, in anii ’90, agenda marilor manageri.

Celebrul ex-CEO al General Electric, Jack Welch, a sustinut anul trecut o conferinta la Bucuresti. Cea mai cunoscuta dintre cartile sale este tradusa si in Romania, sub titlul “Jack dintr-o bucata”.

Top Ganditori: 21-30

Top Ganditori: 21-30Eric Schmidt, CEO-ul Google, care nu mai are nevoie de prezentare, ocupa pozitia 21 in clasament.

Ii urmeaza Joseph Stiglitz, laureatul Premiului Nobel pentru economie in 2001, care sugera pe atunci ca pietel nu functioneaza bine daca sunt intru totul libere, ci e nevoie si de interventia statului. “In aceasta perioada, oamenii cauta raspunsuri la probleme intorcandu-se la economisti”, spune Stuart Crainer.

Kjell Nordstrom si Jonas Ridderstrale (foto), autorii “Funky Business”, se plaseaza pe pozitia 23. Cei doi au participat ieri la evenimentul de la Bucuresti, unde si-au lansat cea mai recenta carte, “Funky Business Forever”.

Vijay Govindarajan este profesor la Tuck School of Business. A publicat 6 carti, printre care “The Quest for Global Dominance”. Este un speaker popular, invitat la conferinte precum Business Week CEO Forum si Conferinta The Economist.

Marcus Buckingham este un autor, trainer si speaker motivational din Marea Britanie care pretinde ca a pregatit, prin seminariile si cartile sale, peste doua milioane de oameni. Printre cartile sale motivationale se numara "First, Break All the Rules", "Now, Discover Your Strengths" si "The One Thing You Need to Know".

Pe locul 26 se afla Richard D’Aveni, un ganditor cunoscut pentru teoria sa despre cum poti lupta impotriva comoditatii, ilustrata in cartea “Beating The Commodity Trap”.

Rosabeth Moss Kanter, de la Harvard Business School, este una din cele 5 femei prezente in Thinkers 50. Kanter scrie despre lumi utopice de business, construite cu super-puteri si multa incredere.

Clayton Christensen, de pe pozitia 28, este profesor de administrarea afacerilor la Harvard Business School. Este bine cunoscut despre studiul sau referitor la inovatia in intreprinderile comerciale. In prima sa carte, “The Innovator’s Dilemma”, isi prezinta conceptul de tehnologie disruptiva.

Stephen Covey este autorul popularei carti “The 7 Habits of Highly Effective People”. Primul obicei - fii proactiv.

Pe pozitia 30 se afla jurnalistul Thomas Friedman, castigator a trei premii Pulitzer. Printre domeniile pe care le acopera se numara afacerile externe, incluisv comertul global.

Top Ganditori: 31-40

Top Ganditori: 31-40David Ulrich (foto), “acest guru al resurselor umane”, dupa cum il numesc creatorii Thinkers 50, ocupa pozitia 31. Una dintre cele mai recente carti ale sale este “The Leadership Code: Five Rules To Lead By”.

Roger Martin este creatorul conceptului de “integrative thinking” si sustine teoria conform careia, atunci cand ai doua variante intre care nu poti sa decizi, abandoneaza-le pe ambele si caut-o pe a treia.

Ocupantul locului 33, Henry Mintzberg a scris in 1973 prima carte in care se vorbea despre ce fac, practic, managerii, zi de zi - “The Nature fo Managerial Work”. Concluzia era ca un manager dedica o medie de 8 minute fiecarei sarcini pe care trebuie sa o indeplineasca.

Daniel Goleman, fost jurnalist, este autorul bestseller-ului “Emotional Intelligence”. Cea mai recenta carte a sa, “Ecological Inteligence” vorbeste despre inconsistenta societatii in a raspunde crizei ecologice si introduce noi tehnologii care ar putea functiona in aceasta zona.

Chris Anderson este chief editor la revista Wired. Cel mai celebru articol al sau este “The Long Tail”, pe care l-a dezvoltat mai apoi in cartea “The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More”.

Warren Bennis, ocupantul locului 36, este cel care “in anii ’80 a facut probabil mult mai mult decat oricine altcineva pentru a traduce business-ul pe intelesul tuturor”, spun creatorii Thinkers 50.

Robert Kaplan
si David Norton sunt autorii conceptului “balanced scorecard” o unealta care masoara in ce masura micile activitati operationale ale unei companii sunt aliniate cu obiectivele si strategia sa generala.

Jeff Immelt, actualul CEO al General Electric, este deocamdata mai putin popular decat predecesorul sau, Jack Welch. “Asteptam doi ani sa vedem cum evolueaza”, spune Stuart Crainer.

Autorul “Grown Up Digital”, Don Tapscott, vorbeste despre cum e procesata informatia de creierul Generatiei Net, cum este transformata democratia pe Internet si cum reusesc angajatorii sa atraga varfurile acestei generatii.

Nassim Nicholas Taleb a scris in 2007 “The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable”, o carte in care prevedea venirea crizei financiare, sugerand ca sistemul bancar a scapat de sub control.

Top Ganditori: 41-50

Top Ganditori: 41-50John Kotter este cel mai cunoscut “guru al schimbarii” din lume. Pe aceasta tema si-a scris si ultima carte, “Sense of Urgency”. “A lucrat 35 de ani in aceeasi organizatie si el propovaduieste schimbarea”, glumeste Stuart Crainer.

Pe locul 42 se afla Niall Ferguson, istoric britanic specializat in istorie economica si financiara. In 2008 si-a lansat ultima carte, “The Ascent of Money: A Financial History of the World”.

Charles Handy scrie carti usor de citit, spun creatorii Thinkers 50. Handy este un filozof irlandez, specializat in comportament organizational si management.

Rakesh Khurana
, ganditorul de pe locul 44, a scris studii si carti despre inconsistenta leadership-ului charismatic.

Manfred Kets de Vries este profesor in managementul resurselor umane. Combina, in lucrarile sale, subiecte de management international, psihoanaliza, psihoterapie si psihiatrie.

Pe locul 46, Tammy Erickson este experta in comportamentul la locul de munca si studiaza diferntele de comportament in functie de generatie. Cea mai recenta carte a sa este “Plugged In: The Generation Y Guide to Thriving at Work”.

Costas Markides este adeptul notiunii “second better” - al doilea produs sau a doua companie dintr-un segment se va evolua pana la urma mai bine. Un exemplu in acest sens este Amazon.com.

Barbara Kellerman
sustine ca aspiratia fundamentala a oamenilor este sa fie lideri. Dar, ca in ultimii ani, importanta “follower-ilor” s-a amplificat si este posibil ca acestia sa-i devanseze pe lideri.

Pe locul 49, Rob Goffee si Gareth Jones de la London Business School vorbesc cum e sa conduci oameni creativi, in “Why Should Anyone Be Led By You”.

In final, pe pozitia 50 se afla Jimmy Wales (foto), fondatorul Wikipedia.