Idei care schimba comportamente
Tendinte ale clasamentului din 2009
Top Ganditori: 1-10
Top Ganditori: 11-20
Top Ganditori: 21-30
Top Ganditori: 31-40
Top Ganditori: 41-50
3 / 8

Top Ganditori: 1-10

C.K. Prahalad (foto) de la Michigan Business School ramane pe primul loc in Thinkers 50. Ultima carte a lui Prahalad, “Comoara de la baza priamidei”, lanseaza ipoteza conform careia saracia poate fi eradicata prin implicarea marilor companii multinationale, care reusesc sa genereze profituri transofrmand saracii in consumatori si contribuind la cresterea calitatii vietii. Cartea, lansata in 2004, a starnit valuri in intreaga lume, companii precum Unilever si GlaxoSmithKline aplicand strategiile indicate de Prahalad. Editia revizuita a cartii, lansata in Romania cu ocazia evenimentului de ieri, include o analiza a cazurilor in care au fost aplicate ideile lui Prahalad si reactia marilor executivi la ele.

Intr-un interviu luat de Des Stuart, C.K. Prahalad vorbeste despre noua generatie de lideri pornind de la ipoteza ca societatea a ajuns in punctul in care, daca vrei sa fii lider, trebuie sa fii arogant. “Leadership-ul inseamna schimbare, speranta, viitor”, spune Prahalad. “Noii lideri sunt cei care stiu sa asculte. Sunt foarte umili, dar au un punct de vedere despre viitor, pe care stiu sa-l articuleze. Liderii viitorului vor avea mai multa autoritate morala, precum Ghandi”.

Jurnalistul si autorul de origine canadiana Malcom Gladwell a urcat de pe locul 18, in 2007, pana pe pozitia a doua, anul acesta. Prin cartile sale – “The Tipping Point”, “Blink” si “Outliers” – Gladwell a transformat povestirile intr-o forma de arta. “Are o capacitate deosebita si originala sa distileze intelepciunea”, spune Des Dearlove.

Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie, se reintoarce in clasament direct pe locul al treilea, impreuna cu colegul sau de pe locul 22, Joseph Stiglitz, un alt laureat al premiului Nobel. Reintoarcerea economistilor arata ca managerii sunt influentati din ce in ce mai mult de economisti. In vremuri grele, oamenii isi intorc privirea catre economisti pentru raspunsuri, spun creatorii Thinkers 50.

Pe pozitia a patra, cea mai buna obtinuta pana acum, este seful de la Apple. Steve Jobs, pe locul 29 in 2007, reuseste sa-l devanseze pe vechiul sau rival, Bill Gates, care coboara 5 pozitii, pana pe locul 7.

Autorii cartii “Blue Ocean Strategy”, W Chan Kim si Renée Mauborgne, se plaseaza pe locul 5. Cartea, vanduta in peste 2 milioane de exemplare, vorbeste despre cum, atunci cand o piata este supraaglomerata (“ocean rosu”), trebuie sa creezi o piata adiacenta, complet noua, in care sa “inoti” de unul singur. Blue Ocean Strategy este propagata si in Romania de catre trainerul acreditat Eusediu Margasoiu.

Muhammad Yunus din Bangladesh este un alt nou venit in Thinkers 50. Suporterul micro-creditului si autorul cartii “Bancherul saracilor” este al doilea laureat Nobel care ajunge printre primii 10 din clasament in 2009.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, urca pe locul 7, datorita sustinerii conceptului de “capitalism creativ”, ce presupune imbinarea filantropiei cu profiturile.

Excentricul Richard Branson, fondatorul grupului de firme Virgin, se plaseaza pe pozitia a opta. In librariile romanesti, Branson e prezent cu “Screw it, let’s do it: Lectii din scoala vietii”.

Philip Kotler, parintele marketingului, este seniorul din top 10. Cartea sa, “Marketing Management”, a fost, in ultimii 30 de ani, bibliografie de referinta in facultatile de management din intreaga lume.

In cartea sa “Leading the Revolution”, Gary Hamel, ocupantul locului 10, scrie despre cum se poate elibera potentialul uman intr-o organizatie. “80% din timp, oamenii sunt acolo doar fizic. Nu au adus cu ei imaginatia, pasiunea sau initiativa. Sunt daruri pe care oamenii aleg sa le aduca la birou sau nu. Problema este cum voi crea mediul pentru ca oamenii sa-si aduca capabilitatile cu ei la serviciu”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri