Despre inceputuri
De ce au pierdut din stralucire
Cand vor apune Twitter si Facebook
Lumea Twitter si Facebook
1 / 5

Despre inceputuri

In anul 1988 aparea IRC-ul (Internet Relay Chat), care a deschis calea pentru chat-ul in timp real. Poate unul dintre cele mai populare modele de chat online in anii ’90 era mIRC-ul, unde utilizatorii puteau discuta in camere (canale), aveau posibilitatea de a comunica in privat, insa nu aveau liste de cunoscuti si dupa delogare nu mai puteau primi mesaje.

Cum utilizau managerii romani din online-ul romanesc acest model de chat? Mugur Patrascu (foto), managing partner iLeo, spune ca a inceput sa comunice online folosind mIRC si ICQ in anul 1999, preponderent pentru a discuta cu prietenii. “Le foloseam entuziast. Le tineam deschise toata ziua si cand aveam timp liber stateam la discutii interminabile”, isi aminteste Patrascu. (blog.ileo.ro)

La randul sau, Laurentiu Pop (vezi profil LinkedIn), deputy managing director Httpool Romania, folosea mIRC-ul pentru a comunica cu colegii din liceu.

Si Adrian Stanescu, country manager Thinkdigital Romania&Moldova, a inceput sa comunice online in 1998-1999 tot prin intermediul mIRC-ului. “Era mai mult un instrument de entertainment, de petrecere a timpului liber, uneori chiar de dating. Oamenii stateau de vorba in camera de chat si toata lumea intra in functie de topicul abordat. Dar erau si multi indivizi ciudati in aceste camere de chat, selectia utilizatorilor nu o puteai face personal. Imi aduc aminte de o situatie hilara, dar foarte ciudata, cand, intr-o pauza dintre niste sesiuni de Starcraft cu prietenii, mi-a atras atentia o camera de chat creata de un individ dubios si total dement, evident, care se chema «Sex with snakes, mice and other cold animals»”, povesteste Adrian Stanescu. (vezi profil LinkedIn)

Din “clubul mIRC” facea parte si Cristi Marinescu, director executiv Splendid Interactive. “Invatasem toate lucrurile pe care le puteai face, dadeam flood, nuke, ma faceam op fals, aveam chiar si canalul meu. Il foloseam greu, dar descoperisem o noua lume, chiar daca era o adevarata provocare sa te conectezi la Internet. Si o faceam numai dupa ora 23.00, cand se ieftinea Romtelecomul si se aglomerau la maxim serverele Xnet de la Connex. Incepeam sa incerc de la ora 23.00 fix si pe la 1 – 2 noaptea eram online”, spune Marinescu.

In schimb, Bogdana Butnar, managing director MRM Worldwide Romania, a apelat pentru prima oara la Yahoo si MSN Messenger, in anul 2000, acestea fiind cele mai populare instrumente de chat in Statele Unite. “Am inceput sa le folosesc pe cand eram la scoala in Statele Unite pentru discutii cu prietenii din tara si uneori chiar si cu colegii de la colegiul american pe care il frecventam”, declara Bogdana Butnar. (bogdanatheplanner.blogspot.com)

Adrian Mihaltianu, business intelligence consultant in cadrul MB Dragan, spune ca desi chat-ul nu a fost in cazul sau atractiv, sistemele de mesagerie instantanee ca ICQ sau Yahoo Messenger au fost interesante inca de la inceput.

“Nu am folosit mIRC. Mesageria instantanee de la ICQ in schimb a durat ceva timp, pana cand Yahoo a reusit sa se impuna. ICQ functiona relativ similar cu Yahoo Messengerul de azi. Totul dura mai mult din cauza conexiunilor prin modem. Eram in epoca 14.4k, totusi…”, afirma Mihaltianu. (vezi profil LinkedIn)

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri