26 Iunie 2008

Ce am invatat la Cannes Lions 2008



Sapte zile la Cannes, in care esti expus la cele mai bune bucati de comunicare din lume, alaturi de 10.000 de oameni veniti de pe toate meridianele si de cateva nume grele din marcommul global, lasa in urma invataturi si concluzii.

“Big ideas can make anyone feel small” nu e doar un slogan. Cannes Lions e o galerie de idei care te coplesesc, te fac sa te simti mic, te umplu de admiratie si de invidie. Philip Thomas, CEO al festivalului, spunea ca Grand Prix-urile ar trebui oferite lucrarilor care starnesc invidia in randul juratilor. Cred ca sfatul lui a fost pus in practica, iar “leii” s-au lipit de ideile mari.

De exemplu, campania “Do it with a car” a celor de la JWT Costa Rica te convinge ca poti folosi gropile din asfalt ca sa-ti faci publicitate. Castigatorea unui Gold Lion la categoria Direct spune ca nu ar trebui sa-ti conduci propria masina pe drumurile proaste din Costa Rica si ar fi mai bine sa inchiriezi una – o idee care s-ar potrivi de minune si cu soselele din Romania.

Un caine tremurat iti poate arata cum o masina poate deveni un bun stimulent al increderii in fortele proprii, cred cei de la DDB London, castigatori ai unui Silver Lion in categoria Film. Sau o gorila poate exprima fericirea pura pe care ti-o aduce ciocolata – Fallon London, Grand Prix la categoria Film.

Ideile mari se vad de la distanta. Iar la Cannes Lions au ajuns idei care au reusit, la propriu, sa schimbe lumea. Campania celor de la JWT India, castigatoarea Grand Prix-ului la sectiunea Direct, a scos la iveala o noua generatie de potentiali lideri politici in India. Iar “Tap Project” si “Black Boy Wanting Water” au salvat mii de copiii din lumea a treia, care altfel ar fi murit de sete.

Un eveniment de o saptamana cu peste 10.000 de participanti poate fi organizat impecabil. Aceasta a fost una din lectiile oferite de organizatorii Cannes Lions 2008, unde totul a functionat ca un ceas elvetian – fara intarzieri, fara aglomerari, fara confuzii. Organizatorii s-au asigurat ca participantii la festival sa aiba o experienta placuta si confortabila, din sala de seminarii pana in barul de pe plaja.

Spatiul pentru presa a fost si el bine organizat, cu Wifi, calculatoare, asistenta tehnica si informationala.

Seminariile si workshop-urile din cele sapte zile de festival au conturat tendintele in comunicarea globala. Am invatat ca fiecare bucata de publicitate trebuie bine adaptata la mediul pentru care e gandita, am vazut cum vor arata radioul, presa si telefoanele mobile in viitor, am aflat cate ceva despre publicitatea din China, Japonia si Rusia. Am inteles de ce comunicarea inseamna convergenta la toate nivelurile: de la integrarea mediilor pana la aliantele dintre gigantii comunicarii si ai tehnologiei.

Rupert Murdoch, Sir Martin Sorrel, Sir Anthony O’Reilly, Maurice Levy, Tony Bennett, au fost doar cateva din numele mari de pe scena festivalului. Seniori ai industriei care comunicau pentru un public avizat.

Festivalul a reusit sa atraga oameni din peste 80 de tari, un amestec proaspat si colorat care te facea sa uiti de divergentele politice sau de recesiunea globala. Advertisingul a fost tradus si dezbatut in zeci de limbi, intr-un context din care cu totii am avut de invatat cate ceva.

Romania nu a luat nici un premiu. Anul trecut, cand il intrebam pe Philip Thomas de ce 2007 a fost primul an in care romanii au castigat “lei” la Cannes, a raspuns simplu ca lucrarile inscrise in anii anteriori nu au fost indeajuns de bune. Probabil asta s-a intamplat si anul acesta – reclamelor romanesti le-a lipsit acea idee mare, mai mare decat produsul pe care incearca sa-l vanda.

Bilantul festivalului Cannes Lions 2008.



Citeste si