7 August 2008

AdAge: Cum sa tai din cheltuielile de media fara sa afectezi nivelul vanzarilor



In ultima perioada, marketerii americani au inceput sa isi faca tot mai multe griji din cauza crizei creditelor, a scumpirii carburantilor, dar si a cresterii preturilor la locuinte.

Fiind constienti de provocarile pe care le vor intampina rezultatele financiare ale companiilor pentru care lucreaza, advertiserii din Statele Unite cauta noi mijloace de a reduce cheltuielile de publicitate, in asa fel incat acestea sa nu afecteze nivelul vanzarilor si, implicit, a castigurilor.

Din acest motiv, majoritatea marketerilor vor taia din bugetele de publicitate in mod strategic, concentrandu-se pe categoria de media cea mai putin productiva, opineaza Joseph Abruzzo, vicepresedinte executiv de cercetare al MPG, citat de AdAge.

Abruzzo propune cinci strategii care merita urmate de companiile americane in situatii de tipul celor numite mai sus, mai ales datorita faptului ca acestea sunt usor de implementat si nu presupun riscuri adiacente.

1. Largirea audientei, conform strategiei de business

Proiectele de media strategice care vizeaza categorii de public bine definite tind sa aduca o audienta sporita, compusa nu doar din consumatorii fideli pe care ii poate avea un business, ci si din non-utilizatorii brandului pe care il promoveaza un advertiser. Costurile pe care le presupune transformarea indivizilor nefamiliarizati cu imaginea promovata in audiente largite pot fi infime in comparatie cu veniturile pe care le pot aduce aceste publicuri nespecializate.

Cu cat este mai puternic procesul de targetare a categoriilor potrivite de public, cu atat este mai efectiv castigul (atat material, cat si spiritual). Astfel, se poate pleca de la o audienta medie de utilizatori si se poate ajunge la un public specializat, fidelizat, de mari dimensiuni.

Acest lucru ajuta, totodata, si nivelul vanzarilor, fiindca cu cat este mai mare numarul clientilor potentiali, cu atat creste si consumul si sunt rasplatite eforturile de promovare ale marketerilor.

2. Focusarea pe zonele geografice care conteaza cel mai mult

Cei mai multi marketeri se orienteaza pe furnizarea de servicii “low-cost” in campaniile lor, dar clasicul CPM s-ar putea dovedi depasit.

La o privire mai atenta, se poate observa ca, paradoxal, cei mai multi advertiseri furnizeaza servicii sub norma pe pietele cu adevarat importante si peste norma pe pietele care nu sunt prioritare.

Pentru a rebalansa cheltuielile de media, publicitarii trebuie sa se concentreze asupra zonelor de interes, si nu neaparat asupra celor mai mari sau mai mici. Asadar, acestia trebuie sa micsoreze bugetul de media alocat intr-o zona care nu este de interes si sa-l creasca intr-una care intr-adevar are nevoie de o atentie marita.

3. Evitarea expunerii excesive

Expunerea este buna pentru promovare, insa nu si daca este facuta in mod obsesiv si excesiv, pentru ca publicul ar putea ajunge la saturatie, iar atunci toti banii investiti ar fi pierduti.

Premisa de la care trebuie sa porneasca un marketer este simpla. Orice aparitie este urmata de obtinerea unei recunostinte din partea audientei, iar orice audienta care este incantata de ceea ce primeste de la publicitar va transmite mai departe, unui alt public, recunostinta pe care a dobandit-o fata de promovarea brandului respectiv.

4. Cheltuielile se continua cand rezultatele investitiilor initiale ajung la un punct maxim

In absenta cererilor care variaza in functie de sezon si de clientii care se muta constant de pe o piata pe alta, planurile teoretice de media sugereaza ca, pentru majoritatea brandurilor, continuitatea si programarea investitiilor fac diferenta.

Daca un marketer stie sa-si optimizeze si sa-si planifice cu rigurozitate investitiile de publicitate, atunci cu siguranta acesta va inregistra succese in activitatea sa.

5. Evitarea cheltuielilor exagerate in orice alt mediu

Nu exista un anumit tipar sau un mix potrivit pentru a face publicitate. Pentru fiecare brand in parte, se potrivesc mai mult sau mai putin anumite canale. De aceea, trebuie luate in calcul toate posibilitatile de promovare cand se face planul bugetar. Cu cat sunt alese cele mai bune canale de promovare media, cu atat vor fi mai mari rezultatele obtinute.

Acestea sunt cateva idei propuse de vicepresedintele executiv de cercetare al MPG. Concluzia care trebuie trasa este aceea ca, in media, strategia care da randamentul cel mai bun este aceea de a taia cate putin din fiecare sector de promovare. Totodata, strategiile expuse de Abruzzo se pot aplica in orice situatie, nu doar in momente de criza, dar si la nivelul oricarui stat, nu numai in SUA.



Citeste si