16 Octombrie 2008

Care sunt brandurile de business preferate de romani



Principalii operatori de telefonie mobila din Romania, Orange si Vodafone, conduc clasamentul celei de a doua editii a programului Business Superbrands, derulat de agentia BDR Associates in parteneriat cu Nielsen. Petrom si Rompetrol sunt singurele branduri romanesti prezente in top.

Potrivit organizatiei Superbrands, un “Business Superbrand” ofera beneficii emotionale si tangibile semnificative fata de competitorii sai, beneficii pe care clientii acestora le recunosc, le apreciaza si in care au incredere sa investeasca.

Clasamentul final, realizat dupa criteriile Reputatie si prestigiu, Calitate, Incredere si Diferentiere pe piata, este condus de Orange. Vodafone ocupa pozitia secunda, urmat de Coca-Cola, Petrom si Nokia. Microsoft, Rompetrol, ING Bank, P&G si BRD intregesc clasamentul.

Metodologia programului a presupus realizarea unei liste preliminare de 928 de branduri, structurata pe 34 de categorii de activitate, incluzand atat companii romanesti cat si internationale. Cei 21 de membri ai Consiliului Business Superbrands 2008, experti in management, marketing si comunicare, au evaluat brandurile dupa cele patru criterii enumerate mai sus. La finalul procesului de evaluare, 30% dintre acestea au devenit eligibile pentru statutul de Business Superbrand in Romania.

Conform rezultatelor preliminare, cele mai multe puncte au fost acordate, la categoria Reputatie si prestigiu, companiei Coca-Cola HBC Romania, Calitate – Mercedez Benz Romania, Incredere – Marriott Grand Hotel, Diferentiere pe piata – Orange Romania.

Noutatea editiei 2008 o reprezinta introducerea unui studiu cantitativ, avand ca scop stabilirea atributelor unui Business Superbrand, asa cum sunt acestea percepute din perspectiva pietei romanesti.

Organizatia Superbrands, cu activitati in domeniul brandingului, opereaza in aproape 100 de tari ale lumii, unde isi propune sa stimuleze dezvoltarea pietelor locale prin programe specializate si prin publicarea volumelor Superbrands, specializate pe categorii. Intrata si in Romania in 2005, prin agentia de comunicare strategica si relatii publice BDR Associates, organizatia a derulat pana acum programele Consumer Superbrands 2006 si Business Superbrands 2007.



Citeste si