16 Octombrie 2008

Adevarul vs Capital: Cine este in realitate cel mai bogat roman



Incepand din acest an averile oamenilor de afaceri din Romania sunt radiografiate in doua topuri realizate de publicatiile Adevarul si Capital.

Daca in Adevarul 500 miliardari, prima pozitie ii revine lui Dinu Patriciu, cu o avere estimata la aproximativ 2 miliarde euro, in clasamentul Capital conduce George Becali, cu afaceri evaluate la 2,5 miliarde euro, in timp ce proprietarul Adevarul Holding se situeaza abia pe pozitia a treia, de aceasta data cu o avere de aproape 2,1 miliarde euro.

Realizatorii topurilor motiveaza diferentele aparute pe baza metodologiei de evaluare.

Primele trei pozitii ale clasamentului Adevarul 500 miliardari au fost adjudecate de Dinu Patriciu, Ion Tiriac si Zoltan Teszari, cu averi cumulate de aproximativ 4 miliarde euro. Astfel, Dinu Patriciu este, conform Adevarul, cel mai bogat miliardar al Romaniei, cu o avere estimata la 1,9-2 miliarde de euro.

Proprietarul Adevarul Holding este urmat in clasament de Ion Tiriac (950 mil.-1 miliard euro), respectiv de proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, care ocupa pozitia a treia cu o avere de 900 mil. euro.

Pe de alta parte, topul Capital 300 cei mai bogati romani propune o versiune diferita asupra pozitionarii oamenilor de afaceri romani si a averilor acestora. Astfel, in topul realizat de publicatia Capital, George Becali, proprietarul clubului sportiv Steaua Bucuresti, este cel mai bogat roman, cu o avere evaluata la 2,5 miliarde euro.

Pozitia a doua in top ii apartine lui Ion Tiriac, de aceasta data cu o avere cuprinsa intre 2,2 -2,4 milarade euro, in timp ce locul trei este “adjudecat” de Dinu Patriciu (2-2,1 miliarde euro).

Diferente vizibile intre cele doua clasamente se pot observa atat in ceea ce priveste averile oamenilor de afaceri romani, cat si in locurile ocupate de acestia. In aceasta situatie se afla si George Becali al carui statut financiar si loc in clasamentele realizate sunt discutabile.

Astfel, potrivit Adevarul, George Becali ar fi al saptelea roman in topul celor 500 de miliardari, averea sa ridicandu-se la aproximativ 750 mil. euro. In schimb, Capital il nominalizeaza pe Becali drept cel mai bogat roman, averea sa fiind estimata de aceasta data la 2,5 miliarde de euro.

Cei mai bogati zece romani, in versiunea propusa de revista Capital, este urmatorul: Gigi Becali (locul 1-2,5 miliarde euro), Ion Tiriac (locul 2-avere 2,2-2,4 miliarde euro), Dinu Patriciu (locul 3- avere 2-2,1 miliarde euro), familia Voiculescu (1,5-1,6 miliarde euro), famila Paunescu (1,3-1,4 miliarde euro), Ioan Niculae (1,27-1,29 miliarde euro), Sorin Ovidiu Vantu (1,2-1,25 miliarde euro), familia Adamescu (1-1,1 miliarde euro), fratii Micula (960-980 mil. euro) si fratii Cristescu (800-820 mil. euro).

De asemenea, Adevarul propune un clasament propriu al celor mai bogati zece romani: Dinu Patriciu (locul 1-avere 1,9-2 miliarde euro), Ion Tiriac (locul 2-950 mil.-1 miliard euro), Zoltan Teszari (locul 3-900 mil. euro), Marius si Emil Cristescu (850 mil. euro), Sorin Ovidiu Vantu (800-850 mil. euro), Veronica Dragan (800 mil. euro), George Becali (700-750 mil. euro), Bobby si Razvan Paunescu (700 mil. euro), Ovidiu Tender (650-700 mil. euro) si familia Voiculescu (650 mil. euro).

Capital Top 300 - afaceri cumulate de 39 miliarde euro

Potrivit statisticilor Capital, cei 300 de romani inclusi in top detin impreuna averi totale de 39 miliarde de euro, cu o pondere din PIB de 32,5%. In plus, sapte romani au averi cuprinse intre 500 mil. euro si un miliard de euro.

Aproape 40 de oameni de afaceri sunt nou intrati in topul Capital.

In cazul in care cei 300 de afaceristi si-ar dona averile, fiecarui roman i-ar reveni 1.808 euro, potrivit unei estimari apartinand echipei Capital Top 300.

Si in 2007, imobiliarele si constructiile au reprezentat motoarele de crestere a averilor majoritatii celor prezenti in top. Alte sectoare “vedeta” sunt industria energetic, retail si servicii, industria alimentara, turism si hoteluri, piata de capital sau reciclarea deseurilor.

Razvan Corneteanu, presedintele Adevarul Holding: Nu am facut acest top coordonandu-ne cu competitia

Prezent la evenimentul de lansarea a primei editii Adevarul 500 miliardari, Razvan Corneteanu a precizat ca pentru un calcul cat mai corect al averilor, realizatorii topului au apelat la serviciile a doua companii de specialitate – Fairwind Securities, care a evaluat companiile din punct de vedere operational, si firma de consultanta Darian, care a analizat bunurile imobiliare detinute de oamenii de afaceri.

Evaluarea operationala s-a facut pe baza analizei comparative. Astfel, valoarea unei companii a fost estimata pe baza unor competitori din domeniul sau de activitate, pastrand proportiile financiare. Societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti si cifra de afaceri au reprezentat indicatori importanti.

De asemenea, Adriana Halpert, editor-in-chief Adevarul 500, prezenta la eveniment, a precizat ca au fost analizate peste 800 de companii, terenuri, hoteluri, centre comerciale, fabrici sau platforme industriale. Datele au mai fost culese din bilanturile financiare pe 2007, interviuri face to face in proportie de 80%, predocumentare pe Internet, cifrele fiind reverificate la Registrul Comertului.

Claudiu Serban, director general adjunct Ringier: Echipa Capital a realizat un lucru transparent

Metodologia clasamentului Capital Top 300 a fost realizata pe baza datelor de bilant, tinandu-se cont totodata de evolutia tranzactiilor efectuate in 2007. De asemenea, s-a tinut cont de cifrele de afaceri, profituri si active, la acestea fiind aplicate coeficienti de multiplicare specifici unui numar de 107 domenii de activitate.

Au fost evaluate detinerile de actiuni, proprietatile imobiliare si moneda (cursul luat in calcul 3,33 lei/euro, valoarea medie pe 2007). Au fost analizate 3.500 de firme la care oamenii inclusi in top au detineri.

“Ce am realizat este un lucru transparent. Nu este un lucru usor sa descoperi toate participatiile oamenilor de afaceri romani. Intr-o tara ca a noastra tendinta oamenilor bogati nu este sa-si etaleze averile ci sa si le ascunda. Este vorba de niste clasamente care reprezinta puncte de referinta”, a declarat Claudiu Serban, in cadrul lansarii celei de-a saptea editii a topului Capital.

La randul sau, Iulian Bortos, redactor sef Capital, a precizat ca diferentele dintre cele doua topuri sunt date de metodologiile de evaluare.

“Nu putem sti ce a facut concurenta. Depinde de cat de bine au fost acoperite averile. Exista o diferenta intre cele doua clasamente ca si in cazul topurilor revistei Forbes si ale celorlalte publicatii din strainatate”, a spus Bortos.



Citeste si