23 Octombrie 2008

Publicitatea din jocurile video poate atrage vanzari de 800 mil. dolari in 2012



Advertiserii isi fac loc si in jocurile video, evolutie care ar putea genera in 2009 o crestere a publicitatii pe acest segment de pana la 200%. Previziunile pentru 2012, mult mai optimiste, propun o valoare a vanzarilor de 800 mil. dolari, cifra care s-ar putea majora, in decurs de cinci ani, pana la 2 miliarde dolari.

“Jocurile video nu mai reprezinta un loc «tabu» pentru publicitate, mai ales daca te adresezi tinerilor pasionati de aceasta activitate”, spune Vijay Rao, vicepresedinte al agentiei de publicitate Optimedia.

Publicitatea din jocurile video a inceput sa se dezvolte in urma cu zece ani. Printre primii care au adoptat acest model de promovare se afla studiourile de la Hollywood si retelele de televiziune, care continua sa vanda prin intermediul reclamelor inserate in jocuri aproape orice, de la seriale TV pana la dvd-uri.

Utilizatorii mai au acces si la reclame pentru restaurante, incaltaminte, bauturi racoritoare, imbracaminte, automobile, telecomunicatii.
Pe de alta parte, tot mai multe categorii de advertiseri incep sa exploreze acest mediu de promovare, printre acestia numarandu-se companiile farmaceutice sau producatorii de bunuri dedicate femeilor.

Audientele inregistrate de acesti advertiseri se ridica la cateva milioane de utilizatori, in special tineri cu varsta cuprinsa intre 12 si 34 de ani, care sunt atrasi mai mult de aceasta “viata digitala”, si mai putin de canale de promovare traditionale. Pe masura ce producatorii de jocuri isi diversifica oferta, targetul acestor advertiseri se indreapta din ce in ce mai mult si spre femei sau persoane din categorii de varsta mai mari de 34 de ani.

Jucatorii din aceasta industrie de publicitate considera ca asistam in prezent la o cerere din ce in ce mai mare de continut adresat femeilor si copiilor, ceea ce deschide noi oportunitati pentru advertiserii interesati de lumea jocurilor video.

Industria jocurilor video are o valoare anuala de peste 18 miliarde de dolari, continuand sa depaseasca in vanzari Hollywood-ul. Procentul celor pasionati de jocurile video a crescut in 2007, astfel incat 72% din populatia cu varsta cuprinsa intre 6 si 44 de ani si-au petrecut timpul liber in fata consolei, spre deosebire de doar 64%, in 2006. Tinerii acorda jocurilor video aproximativ 6 ore pe saptamana, potrivit unui studiu al agentiei de publicitate IGA Worldwide.

Publicitatea in jocurile video a evoluat de la campanii statice spre elemente mai dinamice, inserate in cele mai cunoscute jocuri si diversificate pe zone geografice.

Potrivit unui studiu publicat de Nielsen Games si Nielsen Bases, 82% din utilizatorii de jocuri video nu sunt deranjati de publicitatea inserata. In plus, 70% din respondenti s-au aratat mult mai interesati de un brand dupa ce l-au urmarit in timpul unui joc video.



Citeste si