27 Noiembrie 2008

Gigantii auto folosesc noi strategii de advertising, in vreme de criza



Marii producatori de autovehicule din Statele Unite ale Americii (SUA) isi vor adapta campaniile publicitare pentru lichidarile de stoc de la sfarsitul anului conditiilor sociale cauzate de criza financiara, relateaza AdAge.

Gigantii auto sunt obisnuiti sa aloce mari sume de bani advertising-ului, mai ales in perioada Sarbatorilor. Numai in luna decembrie a anului trecut acestia au finantat campanii de mediatizare in valoare de aproximativ 904 de milioane de dolari.

Iarna aceasta insa, mesajul producatorilor de masini va fi probabil mai rezervat, atat din cauza situatiei nefaste din industria auto, cat si ca o consecinta a inrautatirii situatiei economice a familiilor de rand.

Reclamele care sugereaza ca un cadou ideal de Craciun este un automobil in valoare de 40.000 de dolari nu mai reprezinta o abordare potrivita a potentialilor cumparatori, crede Bob Austin, un veteran al industriei auto si fondatorul Auto Futures Group, o companie de consultanta in marketing, strategie, branding si PR in domeniu.

Aceste mesaje tipice sugereaza ca producatorii de autovehicule nu sunt constienti de situatia grava a mediului socio-economic, adauga acesta. In conditiile in care majoritatea americanilor isi gestioneaza cu mult mai multa atentie bugetul personal, advertising-ul ar trebui sa fie focusat in jurul unor motive factuale care sa demonstreze avantajele achizitionarii unui nou automobil in contextul actual.

Subaru si Honda sunt doua asemenea companii care pun accentul pe ideea de a rasplati societatea americana care le cumpara automobilele. Subaru va demara in decembrie o campanie mediatica prin intermediul presei scrise, televiziunii si mediilor digitale denumita “Imparte-ti dragostea!”. Producatorul de autovehicule promite ca pentru fiecare masina cumparata in perioada Sarbatorilor va dona 250 de dolari unor fundatii care au ca rol fie protectia animalelor, fie imbunatatirea vietii copiilor americani.

Creatorii campaniei “Imparte-ti dragostea!” nu isi doresc doar sa iasa din tiparele advertising-ului, ci si sa promoveze o idee corespunzatoare sistemului de valori al americanului de rand, aceea de a-i ajuta pe ceilalti, spune Kevin Mayer, directorul de marketing al Subaru. El se asteapta ca pana la finele anului Subaru sa doneze in jur de 5 milioane de dolari.

Honda a decis sa creeze pentru acest sezon de iarna patru spoturi TV ce au un mesaj mai putin agresiv fata de posibilii cumparatori. Anii trecuti lichidarea de stoc era prezentata ca o ocazie unica de a-ti cumpara un automobil mai ieftin, pe cand acum reclamele arata mai degraba ca niste mesaje de Sarbatori. Campania continua in acelasi ton si pe Internet: vizitatorii situ-ului Honda pot genera o donatie de un dolar in momentul in care se inregistreaza ca membri online ai unor fundatii partenere.

Realizatorii campaniei declara ca au incercat sa arate ca Honda intelege ce este important pentru clienti in perioada Sarbatorilor de iarna si nu neaparat ca autovehiculele produse de corporatie sunt cea mai buna alegere.

Kia isi va tempera campania mediatica fata de cea de anul trecut deoarece atmosfera in SUA nu este neaparat festiva la ora actuala, declara Michael Sprague, vicepresedintele de marketing al companiei. Kia promite ca toti clientii sai vor primi inapoi 5.000 de dolari dupa achizitionarea unui automobil.

Agentiile de advertising estimeaza ca bugetul celor mai multi producatori de automobile din SUA destinat publicitatii pentru luna decembrie va atinge numai trei sferturi din cel alocat anul trecut. General Motors se va baza pe reducerile obisnuite in cazul unor lihidari de stoc, in timp ce Mercedes-Benz va folosi spoturi TV mai vechi.



Citeste si