4 Decembrie 2008

Postul N24, prima victima a crizei economice pe piata TV locala



Postul de televiziune N24 a recurs la primele concedieri, prezentatorii Bogdan Gamalet, Dana Maxim si Doru Braia urmand sa fie disponibilizati pana in luna februarie. In plus, postul de televiziune detinut de Centrul National Media va trece printr-un proces amplu de restructurare a grilei de programe, aceste decizii fiind luate ca urmare a situatiei de pe piata de publicitate si a crizei economice.

Procesul de concediere a celor trei jurnalisti se va face treptat, pana in luna februarie, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriela Grecu, coordonator de presa al Centrului National Media.

“Deocamdata nu s-a hotarat daca se vor recurge si la alte concedieri. In mare parte jurnalistii de la N24 vor fi redistribuiti la National TV. Bogdan Gamalet va ma realiza emisiunea «Cauza si efect» pana la 15 decembrie, in timp ce Dana Maxim, prezentatoare a jurnalului de stiri, si Doru Braia, realizator al emisiunii «Talk soc» au fost anuntati de decizia managementului”, spune Gabriela Grecu.

Decizia a fost luata ca urmare a costurilor ridicate de productie ale emisiunilor live, un canal de stiri fiind foarte costisitor, potrivit Gabrielei Grecu.

“Planuim sa facem economii destul de mari, in contextul in care N24 devenise mai costisitor decat National TV. Postu N24 era in pierdere, fapt cumulat si cu actualul context economic si cu piata de publicitate”, afirma coordonatorul de presa al CNM.

In luna februarie, va avea loc si reorientarea postului de televiziune catre un format bazat pe stiri mai putine si mai scurte. N24 va ramane un post de stiri, insa va difuza mai multe productii de tip ancheta, reportaj si documentare.

“Vom avea doua jurnale principale. Inca nu s-a stabilit cine vor fi prezentatorii. Vom avea mai putine interventii in direct, buletine de stiri mai scurte”, precizeaza Gabriela Grecu.

Potrivit reprezentantului CNM, deciziile nu vor afecta si postul National TV.

Informatia privind concedierile jurnalistilor de la N24 a aparut pe blogul lui Petrisor Obae, www.paginademedia.ro/2008/12/04/efectele-crizei-concedieri-in-masa-la-n24/.

Locurile de munca din presa britanica, decimate de recesiune pana in 2013

Criza financiara va afecta grav si presa britanica, aproape 200.000 de angajati putand ramane fara locuri de munca pana in 2013, potrivit companiei de consultanta Enders Analysis.

Ziarele si posturile de televiziune au recurs deja la disponibilizari majore ca raspuns la scaderea veniturilor din publicitate. Astfel, Virgin Media va renunta la 15% din forta de munca (aproximativ 2.200 de angajati), pana in 2012. In plus, Channel 4 va concedia aproximativ 150 de angajati, reprezentand 15% din totalul locurilor de munca.

In ceea ce priveste presa scrisa, publisher-ul local Johnston Press si-a redus cu 12% numarul angajatilor de la inceputul acestui an.

Pe de alta parte, 90 de angajati ai segmentului editorial din cadrul cotidianului Independent si suplimentului Independent on Sunday vor ramane fara locuri de munca. In plus, 400 de oameni au fost disponibilizati de catre managementul Daily Mail&General Trust.

La randul sau, trustul de presa Telegraph a anuntat saptamana trecuta concedieri-soc, reprezentand 10% din joburile editoriale (50 de angajati).

Totodata, Financial Times, cel mai cunoscut cotidian financiar din lume, a hotarat sa inghete salariile angajatilor care castiga minimum 50.000 de dolari pe an si sa vanda actiuni, Decizia referitoare la salarii va fi revizuita, cel mai devreme, in a doua jumatate a anului viitor.

In completarea masurilor de reducere a impactului crizei, angajatii vor avea posibilitatea de a lucra doar trei sau patru zile pe saptamana, vor fi facute putine angajari, iar bugetele pentru calatorii si divertisment se vor restrange. Directorul executiv de la Financial Times nu a precizat daca masurile anti-criza se vor face si disponibilizari.

Nici in SUA lucrurile nu stau mai bine. Actiunile celebrei publicatii The Times au atins, la finalul lunii noiembrie, valori considerate ca fiind printre cele mai mici de la inceputul anilor '80, iar agentia de presa Associated Press (AP) a anuntat ca intentioneaza sa micsoreze cu 10% numarul angajatilor, pana in 2009. Wall Street Journal, New York Times si USA Today se confrunta si ei cu aceleasi probleme.



Citeste si