11 Decembrie 2008

Seria concedierilor continua si in presa americana



Revista americana Newsweek a anuntat ca va recurge la o serie de disponibilizari ca parte dintr-un proces important de restructurare, ceea ce va rezulta intr-o publicatie cu mai putine stiri, mai putini abonati si mai multe fotografii, anunta presa internationala.

Restructurarea Newsweek reprezinta trecerea de la o revista de stiri la una de opinii, intrand astfel in competitie directa cu publicatii precum Economist.

Cu toate ca oficialii publicatiei nu au oferit cifre exacte cu privire la numarul de angajati ce urmeaza sa fie concediati, anuntul completeaza seria celor 111 disponibilizari de la inceputul acestui an.

Newsweek are in prezent un tiraj de 2,6 milioane de copii. Potrivit Wall Street Journal, tirajul ar putea fi redus cu 500.000 pana la un milion de copii, revista urmand sa se adreseze in special cititorilor cu un nivel salarial peste medie.

Reducerile de personal de la Newsweek urmeaza anuntului facut saptamana trecuta de postul american de stiri CNBC, televiziune care ar putea renunta la 80 de ziaristi. Potrivit unor surse citate de publicatia New York Post, concedierile vizeaza pozitiile de conducere, insa nicio vedeta a postului de televiziune nu va fi afectata de aceasta decizie.

De asemenea, actiunile celebrei publicatii The Times au atins, la finalul lunii noiembrie, valori considerate ca fiind printre cele mai mici de la inceputul anilor '80, iar agentia de presa Associated Press (AP) a anuntat ca intentioneaza sa micsoreze cu 10% numarul angajatilor, pana in 2009. Wall Street Journal, New York Times si USA Today se confrunta si ei cu aceleasi probleme.

Pe de alta parte, trustul de presa Herald&Times, care editeaza printre altele publicatiile The Herald, Sunday Herald si Evening Times, a anuntat ca va renunta la 250 de angajati, invitandu-I ulterior sa reaplice pentru un numar mai mic de locuri de munca, respectiv 220.

In plus, procesul de restructurare presupune unirea departamentelor editoriale ale publicatiilor si introducerea unei noi tehnologii de productie.

Concedierile de la Herald&Times completeaza seria de 70 de disponibilizari de la BBC Scotia, dintre care 20 de locuri de munca sunt in departamentul de stiri politice.

In paralel, cel mai cunoscut cotidian financiar din lume, Financial Times, a hotarat sa inghete salariile angajatilor care castiga minimum 50.000 de dolari pe an si sa vanda actiuni, ca urmare a crizei financiare ce afecteaza clientii si advertiser-ii sai. Decizia referitoare la salarii va fi revizuita, cel mai devreme, in a doua jumatate a anului viitor.



Citeste si