15 Ianuarie 2009

Pe timp de criza, merita sa mai investesti 3 milioane dolari in Super Bowl?



Urmand exemplul premiilor Oscar din 2008, eveniment la care marketerii au platit circa 1,6 milioane dolari pentru fiecare 30 de secunde de publicitate, Super Bowl-ul de anul acesta frapeaza prin bugetele de advertising. Suma aferenta pentru 30 de secunde de reclame din pauzele publicitare de la Super Bowl 2009 este de 3 milioane dolari, valoare ce sfideaza recesiunea din SUA.

La evenimentul de acest an, ajuns la editia cu numarul 43, nu vor mai participa la fel de multe companii care sa-si faca publicitate. De exemplu, FedEx si GM (General Motors) se vor retrage pentru prima data in ultimii ani si vor renunta sa-si mai faca publicitate la cea de-a 43-a editie a Super Bowl, data fiind perioada de criza economica.

In 2005, secunda de publicitate la Super Bowl a costat aproape 80.000 dolari, putin peste pretul din anul anterior acestuia, iar pretul din 1967 pentru 30 de secunde era de 42.500 dolari. In 2008, cel mai important meci din fotbalul american a inceput sa fie apreciat mai mult din punct de vedere al show-ului creat de publicitari, care au facut in asa fel incat sa determine spectatorii sa creada ca spoturile prezentate sunt cele mai bune de pe Madison Avenue.

Costurile pentru un spot de 30 de secunde la ultimul Super Bowl au fost de 2,7 milioane dolari, conform Fox News Corp.

Date fiind preturile vehiculate de-a lungul istoriei Super Bowl pentru cateva secunde se publicitate, in acest an, se pune evident, intrebarea: Are sens un Super Bowl de 3 milioane dolari, in conditiile in care starea economica a Statelor Unite este mai mult decat precara?

In primul rand, Super Bowl-ul ramane singurul eveniment care poate atrage o buna parte din audienta nationala. Anul trecut, evenimentul a avut 97,5 milioane de telespectatori – aceasta cifra reprezentand cea mai mare audienta inregistrata in mai mult de doua decenii de catre un eveniment televizat. Al doilea cel mai urmarit program televizat al ultimei decade este Super Bowl-ul din 1996, arata AdAge.

In al doilea rand, Super Bowl-ul ramane un loc de intalnire important pentru care audienta manifesta un interes veritabil.

In cele din urma, participarea la Super Bowl nu se rezuma doar la cele 30 de secunde de spoturi publicitare care vor fi urmarite de telespectatori, ci si la efectul de propagare pe care il va cunoaste acest eveniment, chiar si dupa ce se finalizeaza.

Asadar, tocmai datorita acestor motive, nu exista un eveniment mai potrivit pentru a face publicitate decat la Super Bowl.

Insa, in 2009, advertiserii vor avea de infruntat o serie de provocari. Cea mai importanta problema ramane cea legata de criza economica existenta in Statele Unite ale Americii si de impactul pe care il are aceasta asupra rezultatelor financiare ale companiilor care isi faceau publicitate la acest eveniment.

Din cauza normelor de creditare si a dificultatilor de contractare a unor ajutoare de la banci, insa si ca urmare a scaderii cererii de cumparare, indiferent de ce categorie de produse sau servicii este vorba, companiile americane trebuie sa pastreze banii, si nu sa-i cheltuie intr-un mod absurd. Fiecare dolari utilizat trebuie sa creasca business-ul si, tocmai de aceea, trebuie cheltuit chibzuit.

Totodata, o alta problema care apare la orizont este aceea a tonului folosit in reclame. De obicei, la reclamele prezentate la Super Bowl, advertiserii cautau sa creeze spoturi haioase, care sa amuze publicul (cum sunt cazurile Bud Light, FedEx si Tide and Go) sau, din contra, reclame care sa impresioneze prin dramatism – cum s-a intamplat anul trecut cu Coca Cola sau Audi.

Intr-o perioada cu o economie precara, in care oamenii sunt tot mai preocupati asupra viitorului, este inca incerta pozitia pe care o vor adopta publicitarii in crearea reclamelor.

De asemenea, o reclama de la Super Bowl ar putea trimite semnale negative angajatilor unei companii sau clientilor acesteia. Spre exemplu, daca este vorba de o companie care a disponibilizat foarte multi angajati, posibilele investitii in publicitate ar putea crea o imagine negativa asupra companiei respective.

Astfel, daca ne intrebam ce este bine sa facem in acest an, si anume sa cumparam un spot la Super Bowl sau nu, in raspuns trebuie sa luam in considerare obiectivele pe care le avem: sa construim un brand, astfel ca investitia presupusa ar fi una pe termen lung, sau sa indeplinim un obiectiv pe termen scurt?

Acest eveniment se pliaza ambelor raspunsuri, in orice caz – totusi, pentru business-urile focusate pe viitorul apropiat, Super Bowl-ul nu constituie o investitie inteligenta.

Bineinteles, la un astfel de eveniment, trebuia luat in considerare si publicul tinta. Intr-un mod tipic, consumatorii cauta la astfel de evenimente brandurile si produsele premium. In contrast, consumatorii vor sa vada reclame si cu produsele sau serviciile pe care le utilizeaza aproape zilnic.

Pe timp de criza insa, consumatorii nu mai sunt dispusi sa vizioneze reclame la branduri premium. In final, ceea ce recomanda AdAge este ca, in primul rand, in aceasta perioada, sa existe obiective clare in situatiile in care vrem sa investim atatia bani in publicitate.



Citeste si