22 Ianuarie 2009

Pasiunea miliardarilor pentru presa



Dupa ce miliardarul mexican Carlos Slim va investi 250 de milioane dolari in grupul ce detine prestigiosul cotidian New York Times si care se confrunta cu probleme financiare, si miliardarul Aleksandr Lebedev, fost agent KGB, a cumparat o participatie majoritara in cotidianul Evening Standard, a anuntat compania-mama ce detine ziarul.

Evening Press, o companie detinuta de miliardar si de fiul sau, Evgheni Lebedev, va detine o participatie majoritara in cotidianul ce se confrunta cu probleme financiare. Tranzactia va fi incheiata pentru "o suma simbolica", a anuntat compania ce detine ziarul, Daily Mail & General Trust. Aceasta va pastra 25% din actiuni, scrie presa international citata de NewsIn.

Aceasta tranzactie va constitui un pas uluitor in istoria presei britanice - prima data cand un fost membru al unui serviciu de informatii strain va avea un ziar britanic. Lebedev a declarat anterior pentru MediaGuardian.co.uk ca citeste Evening Standard si alte ziare britanice de cand era un tanar spion la ambasada sovietica din Londra, la sfarsitul anilor '80.

"Trebuia sa citesc fiecare ziar. De aceea eram acolo. Trebuia sa citesc Financial Times, Guardian, Standard si Daily Mail. Evening Standard era un ziar foarte bun, avand cativa jurnalisti absolut straluciti", a spus Lebedev.

In cazul New York Times Company, infuzia de lichiditati a mexicanului Carlos Slim va permite sa refinanteze datoriile existente, in special un credit de 400 milioane dolari, scadent in mai, a spus directorul general Janet Robinson.

Investitia miliardarului mexican, unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta, va fi facuta prin intermediul companiilor sale Banco Inbursa si Inmobiliaria Carso.

Profil de mogul media

Inainte de declansarea crizei, Forbes il lista pe Evgheni Lebedev pe locul 39 in topul 100 al miliardarilor rusi, cu o avere estimata la 3,1 miliarde de dolari. El spune ca averea sa este de 2,5 miliarde. Lebedev detine una dintre cele mai mari banci private din Rusia, 30% din actiunile Aeroflot - compania aeriana de stat a Rusiei - precum si actiuni la un restaurant din Londra si la un hotel de lux din Italia.

Carlos Slim, care a facut averea in sectorul telecomunicatiilor, detine deja o participatie la grupul NYT, care la sfarsitul lui septembrie era de 6,4%. Pachetul de actiuni, care a pierdut jumatate din valoarea initiala, valoreaza in prezent in jur de 60 de milioane de dolari.



Citeste si