19 Februarie 2009

Ce start-up-uri online cauta investitorii in 2009



Mediul online din Romania va continua sa atraga si in 2009 numeroase proiecte de tip start-up, investitorii aratandu-se interesati atat de proiecte locale, cu o idee de business solida, cat si de aplicatii orientate international.
Prezent la cea de-a doua editie a evenimentului Web Club din acest an, Vlad Stan, fondatorul Seed Money, a declarat ca in 2009 fondul de investitii se va axa in special pe proiectele internationale. Bugetul alocat pentru acest an investitiilor in start-up-uri online este cuprins intre 600.000 si 800.000 de euro.

“Cred ca cine reuseste sa rezolve o problema la nivel global, sigur va reusi sa o faca si la nivel local. Anul trecut am cheltuit aproximativ jumatate din bugetul alocat (500.000 de euro n.r), iar anul acesta avem pregatiti intre 600.000 si 800.000 de euro pentru proiecte inovatoare”, spune Vlad Stan.

Potrivit acestuia, Seed Money va aloca, in general, aceeasi suma de bani per proiect, respectiv aproximativ 50.000 de euro, solicitand antreprenorului 20% din proiect.

De asemenea, Seed Money va investi in cel putin 10 proiecte online, avand deja 100 de aplicatii primite.

“Daca anul trecut aveam 60 de aplicatii, anul acesta nu ducem lipsa de proiecte, am primit deja 100 de aplicatii. Cred ca e nevoie de mai multi investitori, astfel incat sa reusim sa facem online-ul sa functioneze asa cum trebuie”, a precizat Stan.

In opinia acestuia, criza financiara reprezinta o oportunitate, in special pentru companiile “mici si flexibile”.

“Criza e mai mult psihologica. Eu o vad mai degraba ca o oportunitate. Esenta unui antreprenor sta in curajul acestuia de a lupta pentru ideea sa, de a nu capitula”, declara Vlad Stan.

Printre proiectele in care a investit Seed Money pana in prezent se numara www.captaingo.com (antreprenori Vladimir Oane si Lavinius Marcu), www.strada32.com (antreprenori Mirela Ciucur si Liviana Mustafa ), www.zazazoo.ro (antreprenori Catalina Rusu si Octav Druta) si www.2parale.ro (antreprenor Radu Spineanu) si TWIP (Team Work Interactive Platform) - antreprenori Bogdan Bocse si Cristian Andreica.

Pe de alta parte, fondul de investitii Swiss Venture, lansat pe piata romaneasca in septembrie 2008, se va orienta exclusiv spre start-up-uri locale, sustine Cristian Ducu, CEO al companiei.

“Nu investim in tehnologie, ci in capacitatea unui proiect de a genera venituri. Urmarim proiecte care au la baza o idee de business solida. Momentan lucram la sapte proiecte. Peste 70% dintre proiecte vor fi pe zona e-commerce, iar restul de 30% din alte domenii”, afirma Cristian Ducu.

Swiss Venture a deschis la inceputul lunii februarie un al doilea birou, in Bucuresti, dupa cel din Sibiu. Echipa Swiss Venture din Romania este formata din 17 angajati.

Compania a lansat in 2008 doua proiecte online-Studentin.ro (retea sociala) si DrLentila.ro (magazine online de lentile de contact si accesorii).

In schimb, Lee Wilkins, un antreprenor englez stabilit in Romania, a anuntat lansarea unui nou fond de investitii-W Sketch, care isi propune sa atraga in acest an aproximativ 14 proiecte. Potrivit lui Wilkins, W Sketch se va orienta catre “proiecte simple si cu idei interesante”, fara a preciza insa de ce investitie vor beneficia de aplicatiile selectate.

“Ce am vazut in Romania m-a intristat. Sunt multi oameni care au nevoie de ajutor si indrumare. Si asta vreau sa fac. Am creat W Sketch saptamana trecuta. Profitul obtinut va merge catre trei ONG-uri locale, care se ocupa de educatie, protectia animalelor si reciclare”, a declarat Lee Wilkins.

Printre proiectele lansate de Wilkins se numara reteaua de bloguri MyKinda, proiect inchis in februarie 2008 din cauza dificultatilor economice cu care se confrunta reteaua.

La randul sau, Florian Ivan, partner strategy manager Microsoft, a precizat ca vizeaza atragerea a 200 de noi parteneri in programele pe care compania le desfasoara pentru sustinerea start-up-urilor, mizand pe proiecte originale.



Citeste si