19 Februarie 2009

Un miliard de utilizatori pe Internet



Ziua in care Internetul a trecut pragul de un milion de utilizatori a ramas marcata in istorie. La momentul respectiv, se estima ca numarul celor care utilizeaza Internetul se va dubla de la an la an si ca va ajunge sa depaseasca un miliard de utilizatori in 2005.

Aceste prognosticuri s-au dovedit a fi mult prea optimiste, dat fiind faptul ca Internetul a inregistrat un miliard de vizitatori abia in luna decembrie a anului trecut, dupa cum arata un studiu de masurare a audientei online realizat de comScore.

Astfel, in ultima luna din 2008, Asia avea 416,3 milioane de utilizatori de Internet, echivalentul a 41,3% din numarul total de vizitatori existenti la nivel global.

Europa strangea in decembrie anul trecut 282,7 milioane de useri (28%), America de Nord inregistra 185,1 milioane (18,4%), iar America Latina – 74,9 milioane utilizatori (7,4%). Cel mai mic procent din numarul total de utilizatori de Internet il gasim in zona Orientului Mijlociu si in Africa: 4,8%, ceea ce inseamna aproximativ 48 milioane de vizitatori.

“Trecerea pragului de un miliard de utilizatori globali de Internet constituie un punct-cheie in evolutia mediului online”, spune Magid Abraham, CEO comScore. “Aceasta cifra reprezinta un moment-cheie in evolutia comunitatii globale, din care facem cu totii parte, si ne aminteste faptul ca lumea a devenit cu adevarat plata”, adauga el, citat de eMarketer.

Studiul efectuat de comScore a numarat utilizatorii de Internet din lume fara a-i adauga pe cei din Internet Café-uri sau pe cei care au avut acces la spatial virtual prin telefoane mobile sau PDA-uri.

Spre comparatie, eMarketer a realizat in aceasta luna o cercetare asupra acestui segment si a observat ca, in 2008, numarul utilizatorilor de Internet atingea 1,172 miliarde la nivel mondial. De asemenea, conform estimarilor specialistilor eMarketer, in 2013, vor exista 1,688 miliarde de utilizatori de Internet.

Singura diferenta in cele doua studii mentionate este ca, spre deosebire de comScore, eMarketer a considerat utilizator al mediului online orice persoana, de orice varsta, din orice loc, care a accesat, cel putin o data pe luna, Internetul.

"Insa, oricum am analizat evolutia utilizatorilor de Internet, trebuie sa tinem cont de faptul ca, in 1995, foarte putini au estimat ca Statele Unite ale Americii va fi a doua tara cu cel mai mare numar de internauti cand online-ul va atinge un miliard de vizitatori. China este clasata din acest punct de vedere pe prima pozitie", arata comScore.

Online-ul inca mai are destul timp sa creasca, potrivit eMarketer.

“In timp ce China a intrecut SUA la numarul de utilizatori de Internet, toata atentia se indreapta acum asupra Indiei, Japoniei si Germaniei – care ar putea si ele sa treaca peste Statele Unite”, sustine Lisa E. Philips, senior analyst eMarketer.

Daca audienta online din SUA a ajuns la saturatie, India va inregistra cresteri pe acest segment, in concordanta cu marirea populatiei, si va anihila tarile mai mici care se afla acum in top, mentioneaza Philips.

In aceste conditii, al doilea miliard de utilizatori de Internet va fi inregistrat inainte sa ne dam seama, iar al treilea milliard va veni chiar mai repede decat ne-am astepta, conchide Abraham.

Top 10 tari cu cel mai mare numar de utilizatori de Internet in dec. 2008 (mil. de vizitatori unici)
1. China 179,7
2. SUA 163,3
3. Japonia 60
4. Germania 37
5. Marea Britanie 36,7
6. Franta 34
7. India 32,1
8. Rusia 29
9. Brazilia 27,7
10. Coreea de Sud 27,3
11. Canada 21,8
12. Italia 20,8
13. Spania 17,9
14. Mexic 12,5
15. Olanda 11,8



Citeste si