2 Iulie 2009

Masuri de criza: Trusturile media taie din salarii



Realitatea-Catavencu a introdus ieri o grila de reducere a salariilor de pana la 50%, care se aplica in intreaga companie, proportional cu marimea salariilor. Grupul continua astfel unui sir de masuri de reducere a costurilor prin taierea salariilor, inceput in luna ianuarie de trustul Intact.
Prin decizia de ieri, managementul Realitatea-Catavencu economiseste 30% din fondul de salarii, care reprezinta peste jumatate din costurile totale ale grupului. Realitatea-Catavencu va reusi sa incheie anul cu o pierdere de doar 19 milioane de euro, fata de cele 25 milioane estimate initial, a declarat proprietarul trustului, Sorin Ovidiu Vintu, pentru paginademedia.ro.

Prima reactie la taierea salariilor a venit din partea jurnalistei Corina Dragotescu, de la Realitatea TV, care a demisionat ieri, potrivit mediafax.ro. Salariul lui Dragotescu, fost director editorial la Adevarul si moderatoare a unui talk show la Realitatea TV, scazuse cu 70% in ultimul an, ajungand la nivelul unei remuneratii de reporter “bine platit, la o publicatie cu bani”.

Decizia celor de la Realitatea-Catavencu survine la jumatatea unui an in care trustul a realizat investitii majore, in pofida crizei. In ianuarie, managementul companiei a marit cu 11% toate salariile pentru a contracara inflatia, la cateva zile dupa ce trustul Intact anunta o scadere generala de 20% a salariilor. De atunci, Realitatea-Catavencu a mai investit circa 1 milion euro in echiparea si integrarea diviziei de business si o suma asemanatoare pentru lansarea de noi proiecte in zona de online. Cea mai recenta investitie a grupului a fost anuntata saptamana aceasta, cand s-a lansat portalul de business Money.ro, in care s-au investit circa 600.000 euro.

Managerii celor doua divizii considera ca scaderea salariilor nu le va afecta echipele, iar jurnalistii nu vor urma modelul Corinei Dragotescu. “Nu vor pleca oameni pentru ca, cu atat mai mult cei din domeniul economic inteleg situatia si stiu ca piata de publicitate a scazut foarte mult”, a declarat, pentru Wall-Street, Sorin Freciu (foto), presedintele diviziei Business Media din cadrul Realitatea-Catavencu.

Nici in F5, compania de new media a grupului, nu au fost anuntate demisii de ieri pana azi, potrivit lui Dragos Stanca, managing director al diviziei. “Nici nu are nimeni de ce sa plece fiindca e o decizie care afecteaza pe toata lumea, nu sunt scaderi punctuale [..] O sa se vada cine sta doar pentru leafa si cine sta pentru proiect (Money.ro – n.red.), pentru ca crede in el”, spune Stanca.

Potrivit acestuia, cresterile de salarii din ultimii doi ani au fost cauzate de efervescenta pietei si de explozia de noi proiecte. “In unele cazuri, punctuale, au fost salarii umflate. Pe de alta parte, a fost firesc deoarece se spera la o mentinere a trendului de crestere si atunci salariile ar fi fost o investitie, de fapt”.

Sorin Freciu este de parere ca salariile micsorate ar putea conferi, totusi, aceeasi putere de cumparare pe care angajatii o aveau inainte. “Daca un apartament costa anul trecut 300.000 euro,poate ca un salariu mai mare era justificat. Acum acelasi apartament costa 100.000 euro si poate fi cumparat si cu un salariu mai mic”.

Iulian Comanescu: Investitiile lui Vintu si Patriciu au provocat o criza pe piata joburilor de media

Masuri similare cu cea a Realitatii-Catavencu ar putea urma si in toamna acestui an, pe fondul scaderii continue a pietei de publicitate, este de parere consultantul media Iulian Comanescu. "Exista pe piata o serie de asset-uri care nu numai ca pierd bani, dar nici nu par a avea vreun viitor. Ar putea urma unele anunturi de inchidere, taieri de costuri din alte parti".

"Salarii foarte mari sunt/au fost la Vintu si Patriciu, nou-venitii in top. Pe de o parte, era normal sa investeasca mult in resurse umane, ca sa-si formeze echipe. Pe de alta, investitiile celor doi, si nu numai ale lor, au provocat o criza pe piata joburilor de media din 2005-2006 incoace, de cand au inceput ofensiva", mai spune Comanescu, care este de parere ca intoarcerea lui Sergiu Toader, fostul presedinte al Realitatea-Catavencu, ar putea inviora strategia trustului. "Nu degeaba oamenii din R-C (inclusiv Vintu, din cate stiu) asteapta intoarcerea lui Sergiu Toader ca pe a unui Mesia. Si marirea, si scaderea de salarii s-au petrecut in timpul cat el a lipsit".



Citeste si