15 Octombrie 2009

Wall Street Journal devine cel mai mare ziar din Statele Unite



Cotidianul financiar The Wall Street Journal (WSJ), detinut de editorul Dow Jones & Co, a depasit in tiraj publicatia generalista USA Today si devine cel mai mare ziar din Statele Unite, scrie AdAge.
Potrivit Biroului de Audit al Circulatiei din Statele Unite (ABC), The Wall Street Journal a indicat o medie a tirajului de 2,02 milioane de exemplare in perioada aprilie-septembrie, in crestere de la 2,01 milioane de copii, cat erau in perioada asemanatoare a anului trecut. De asemenea, ABC a mai anuntat ca Wall Street Journal a obtinut 12.000 de abonari.

Prin aceste cifre, publicatia financiara depaseste liderul in tiraj USA Today, care a anuntat in urma cu o saptamana un tiraj zilnic de 1,88 milioane exemplare, in scadere cu aproximativ 17%, de la 2,3 milioane copii.

Legile de audit permit ziarelor sa numere si abonarile exclusiv online. WSJ, unitate a conglomeratului media News Corp, se numara printre ziarele care taxeaza accesul pentru continutul sau online, in timp ce USA Today nu procedeaza asemanator.

Wall Street Jornal nu a oferit date separate despre vanzarile online si in print pentru ultima perioada, insa a anuntat ca a vandut mai mult de 350.000 de editii electronice. Aceasta ambiguitate sustine estimarile USA Today conform carora are cu aproximativ 250.000 mai multi cititori in print decat Wall Street Journal.

Totusi, pierderea pozitiei de lider in fata WSJ este rezultatul unui declin abrupt al publicatiei USA Today. La fel ca majoritatea cotidienelor, ziarul detinut de Gannett se confrunta cu recesiunea si cu exodul cititorilor catre Internet. De asemenea, ziarul a fost afectat de scaderea in turism, a traficului in aeroporturi si hoteluri unde inregistra multe dintre vanzarile sale.

USA Today, care in luna decembrie a redus pretul ziarului de la 1 dolar la 75 de centi, a vandut mai putin cu aproximativ 398.000 de exemplare in perioada aprilie-septembrie fata de anul anterior.

Al treilea ziar din Statele Unite, The New York Times, nu a publicat inca datele privind tirajul.



Citeste si