12 Noiembrie 2009

Publicitatea video, noul spatiu de joaca in online



Site-urile de stiri au inceput sa abandoneze imaginea specifica publicatiilor din presa scrisa si sa se indrepte din ce in ce mai mult spre “look-ul” posturilor de televiziune. Atentia mare acordata publicitatii video reflecta schimbarile in modul in care consumatorii inteleg sa se informeze online, acest tip de promovare continuand sa castige teren in conditiile in care piata de publicitate isi continua contractia, informeaza New York Times.
CNN.com si ESPN.com afiseaza pe pagina de start mai multe inserturi video, care ii invita pe utilizatori sa le acceseze chiar inainte de a incepe lectura propriu zisa. Chiar si Wall Street Journal si-a pozitionat video playerul in centrul paginii, transmitand live de doua ori pe zi pe WSJ.com.

Evenimente importante, fie alegeri prezidentiale, fie momente din viata celebritatilor, aduc un plus de vizualizari pe site odata cu inserarea imaginilor video, acestea contribuind in acelasi timp la fidelizarea utilizatorilor.

“Oamenii folosesc Internetul intr-un mod diferit decat pana acum. Cu servicii broadband omniprezente si din ce in ce mai multe site-uri care au aceasta facilitate, oamenii se asteapta ca imaginile video sa fie acolo”, spune K.C. Estenson (foto), director general al CNN.com, divizie a Time Warner.

Potrivit comScore, fiecare din site-urile apartinand The New York Times, Gannett si Tribune atrag lunar peste un milion de vizitatori prin fluxul video. Astfel, in randul site-urilor de stiri, publicitatea video reprezinta segmentul cu cea mai importanta crestere din piata online, generand venituri de 477 mil. dolari in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 38% fata de perioada similara din 2008, conform IAB.

La randul sau, compania de cercetare eMarketer preconizeaza o crestere anuala de 35-45% pentru publicitatea video in urmatorii cinci ani, atingand in anul 2014 valoarea de 5,2 mld. dolari. Calupuri publicitare ale unor companii precum Johnson&Johnson si Unilever apar deja pe site-uri precum MSNBC.com.

Cu o valoare de 5 miliarde de dolari in primul semestru din 2009, publicitatea prin motoare de cautare ramane segmentul dominant in online, insa este estimat sa creasca moderat anul acesta.

Responsabilii site-urilor sustin ca unii clienti privesc publicitatea video ca pe o extensie a televiziunii, in timp ce altii o considera un element complementar care permite transmiterea unor mesaje interactive si receptionarea unui feedback instant din partea utilizatorilor.

“Online-ul isi indeplineste promisiunea de a fi un mediu in care poti urmari la fel de mult continut video ca la televizor. Diferenta consta in faptul ca pe Internet utilizatorul poate face ce doreste cu respectivul continut video – il poate impartasi cu prietenii, il poate posta pe blogul personal sau pe Facebook sau il poate salva. Acest lucru nu era posibil inainte”, sustine Charles W. Tillinghast, presedintele MSNBC.com, un joint-venture intre NBC Universal si Microsoft.



Citeste si