21 Ianuarie 2010

China scoate Avatar 3-D din cinematografe



Productia science-fiction "Avatar" a regizorului american James Cameron nu va mai rula in cinematografele din China in varianta 3-D, lasand loc pentru o biografie a lui Confucius, anunta presa chineza, citata de New York Times.
"Avatar", care a adus deja peste 1,6 miliarde de dolari din incasari, apropiindu-se de recordul tuturor timpurilor detinut de "Titanic", va rula in cinematografele din China doar in varianta standard.

Autoritatile de la Beijing limiteaza numarul filmelor straine care pot fi urmarite la 20 pe an, respectiv decide durata fiecarei productii in parte.
Decizia a fost luata pentru ca productiile straine sa nu domine industria locala si sa reprezinte o amenintare pentru producatorii de film din China.

Potrivit 20th Century Fox, distribuitorul “Avatar”, filmul a raportat pana in prezent incasari de 76 mil. dolari in China, devenind astfel cea mai populara productie. Filmul a rulat in aproximativ 2.500 de cinematografe incepand cu 4 ianuarie. Doua treimi din acestea prezinta varianta standard, in timp ce in doar o treime “Avatar” poate fi urmarit in varianta 3-D.

David Wolf, presedinte si CEO al Wolf Group Asia, o firma de consultanta cu sediul la Beijing, sustine ca autoritatile chineze doresc prin aceasta masura sa protejeze incasarile productiilor locale. Wolf spune ca “Avatar” a rulat in cinematografe mai mult de 10 zile, limita impusa pentru filmele straine.

“Pot sa spun ca decizia are in primul rand un caracter comercial si in al doilea rand reprezinta rutina. Vorbim de o tara in care industria filmului este controlata de politicieni, nu reprezinta o piata independenta”, afirma Wolf.

James Cameron si pelicula sa science-fiction "Avatar" s-au impus ca marii invingatori ai celei de-a 67-a editie a Globurilor de Aur. Globurile de Aur sunt considerate un adevarat barometru al Oscarurilor, 67,4 la suta dintre peliculele premiate castigand, ulterior, si distinctia acordata de Academia Americana de Film pentru cel mai bun film.



Citeste si