25 Noiembrie 2010

De la Google la Facebook: V-ati seta ca homepage cea mai populara retea de socializare?



Un truc mai vechi, insa cu siguranta unul deosebit de eficient. Cereti-le utilizatorilor de Internet sa isi seteze ca pagina de start (homepage) website-ul unei companii si veti deveni poarta de intrare a acestora in spatiul online, primul lucru pe care il vad atunci cand deschid browser-ul. Vorbim de strategia pe care o aplica in prezent cea mai populara retea de socializare din lume, Facebook.

Reteaua de socializare, ce a depasit jumatate de miliard de utilizatori, ii indeamna pe acestia sa isi seteze ca pagina de start site-ul Facebook prin intermediul unei varietati de mesaje si reprezentari grafice de tip pop-up care infatiseaza fotografii si numele unor prieteni din retea. Unii utilizatori au declarat ca au observat recent pe pagina personala de Facebook existenta unei optiuni “Make Facebook Home”.

Foarte multi utilizatori de Internet au ca pagina de start Google sau alte motoare de cautare, care beneficiaza foarte mult de pe urma acestei strategii, cu avantaj pentru brand, fidelizare si trafic. Cu toate acestea, pentru unii utilizatori site-urile retelelor sociale preiau o parte din rolul motoarelor de cautare. Astfel, site-uri precum Facebook pot inlocui motoare de cautare precum Google atunci cand vine vorba de gasirea unor informatii, conectarea cu alte persoane sau comunicarea cu prietenii.

Optiunea de cautare este una dintre modalitatile prin care Facebook isi propune sa depaseasca alte site-uri. “Cele mai multe industrii vor fi regandite pentru a deveni mai sociale si mai orientate catre oameni”, a declarat Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

Recent conducerea retelei de socializare a anuntat ca va lansa in cateva luni serviciul Messages, prin care va oferi si e-mail (@facebook.com), alaturi de instant messaging ori SMS-uri.

Desi Mark Zuckerberg afirma ca e-mailul este doar o parte a acestui serviciu si nu principala caracteristica, prin Messages, reteaua de socializare devine un competitor tot mai important pentru Microsoft, Yahoo si Google in contextul in care, cel putin in SUA, utilizatorii deja petrec mai mult timp pe Facebook decat pe orice alt site.

Mai mult de 350 de milioane dintre cei peste 500 de milioane de utilizatori ai Facebook trimit si primesc zilnic aproximativ 4 miliarde de mesaje prin intermediul retelei. Comparativ, Windows Live Mail (Microsoft) are 364 de milioane de utilizatori, Yahoo!Mail aproximativ 303 milioane de utilizatori, iar Gmail 171 de milioane de conturi.

Cititi si INTERVIU Mark Cowan: Cum a ajuns Facebook unul din cele mai tari instrumente de publicitate prin viu grai



Citeste si