Ce aduce in plus Google+
Ce ar putea merge rau
Vor putea coexista Facebook si Google+?
1 / 4

Ce aduce in plus Google+

Reteaua sociala pe care Google a lansat-o pe 28 iunie le permite utilizatorilor sa-si organizeze conexiunile in cercuri de prieteni (Circles), pentru ca mai apoi sa poata impartasi informatiile doar in cercurile pe care si le-au ales. Are o optiune de videochat la care pot participa mai multe persoane concomitent (Hangouts) si o optiune numita Sparks, prin care utilizatorii primesc stiri si informatii despre temele care ii intereseaza. De asemenea, interactioneaza cu Picasa, site-ul foto al Google.

Ca multe alte produse ale Google, Google+ nu este o varianta finala. Accesul la reteaua sociala se face deocamdata doar prin invitatie. Pana acum, 11,5 milioane de oameni si-au creat conturi pe Google+, potrivit estimarilor lui Paul Allen, un analist citat de Huffington Post.

Primele reactii la Google+ sunt in general pozitive, chiar daca pe alocuri sceptice. Katie Boehret de la Wall Street Journal apreciaza designul serviciului. “In mod surprinzator, Google+ a fost construit cu mai multa atentie fata de aspect si animatii incantatoare, spre deosebire de alte programe ale Google. Este elegant si ingenios. Gasesc unele din optiunile sale mai vizibile si mai usor de folosit decat la Facebook, unde setarile sunt ingropate in meniuri greoaie”.

Insa aspectul pe care Google il promoveaza cel mai mult la noua sa retea sociala sunt asa-numitele cercuri – liste de prieteni care pot fi create prin simpla plasare, prin drag&drop, a unei pozei intr-un cerc prestabilit. Contactele pot fi scoase din cercuri la fel de usor. Numai persoanele care au creat cercul ii cunosc denumirea si membrii, spre deosebire de grupurile de pe Facebook, unde esti adaugat, insa poti vedea denumirea grupului si cine mai face parte din el.

Optiunea Sparks ii incurajeaza pe utilizatori sa aleaga subiectele care ii intereseaza – de la sporturi la filme – despre care vor primi mai apoi stiri pe pagina de Google+. Optiunea Hangouts ii permite unui utilizator sa porneasca un videochat, la care se pot alatura pana la 10 din prietenii acestuia. Spre deosebire de Facebook, Google+ are si o optiune pentru mobil, asemanatoare cu BlackBerry Messenger, care poate fi folosita concomitent de 100 de persoane.

Unul dintre aspectele foarte apreciate la noul Google+ este felul in care a fost lansat. “L-au lansat devreme (aplicatia Google+ pentru Android se reseteaza de fiecare data cand accesezi o alta aplicatie si te intorci dupa aceea; Plus nu este un serviciu finisat; iar aplicatia pentru fotografii nu pare sa fie gata), dar invata din feedback”, scrie Nat Torkington de la O’Reilly.com. “Au un mecanism de feedback extraordinar (poti sa faci o captura a ecranului din interiorul browserului si sa marchezi pe ea diferite regiuni, astfel ca comentariile tale apar in context). Serviciul este modificat in urma acestui feedback”.

Tom Simonite de la MIT Technology Review se arata sceptic ca Google+ va fi un mare succes. “Sa treci la un nou serviciu fara toti prietenii tai este un mare salt si cred ca noile caracteristici ale Google+ nu vor convinge multa lume sa faca asta (Google a incercat sa negocieze cu Facebook posibilitatea ca contactele sa fie transferate intre cele doua retele sociale, insa Facebook a refuzat; la fel si Twitter – n.r.). Google a vorbit mult despre «cercurile» sale, care iti permit sa-ti pui prietenii si contactele in categorii, pentru mai mult control. Insa si listele Facebook sunt asemanatoare si s-au dovedit nepopulare”, a spus el.

“Istoria retelelor sociale este una scurta si oamenii au parasit pana acum retele sociale – uitati-va doar la MySpace si Friendster. Dar nici una dintre ele nu a fost atat de dominanta cum e Facebook astazi. Cea mai mare provocare a Google va fi sa gaseasca modalitati prin care sa faca istoria sa se repete”, a mai spus Simonite.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri