De la Adevarul de Seara la revista Forbes

De la Adevarul de Seara la revista ForbesStrada Fabrica de Glucoza din zona Pipera, unde isi are sediul trustul de presa Adevarul Holding, e invaluita in praful ridicat de muncitorii de pe santier. In stanga santierului se afla o cladire cu doua etaje - spatiul redactiilor Adevarul, Click!, Dilema Veche si Dilemateca.

Razvan Corneteanu, director general Adevarul Holding, intra in birou cu o varianta “de proba” a Adevarului de Seara, ziarul gratuit cu distributie nationala, a carui lansare a avut loc in aceeasi zi. In urma cu o saptamana, Adevarul Holding a lansat catalogul Top 500 Miliardari. Adevarul, ziarul flagship al trustului de presa, a fost relansat la sfarsitul lunii trecute, cand a fost confirmata si achizitionarea cotidianului ucrainean Blik, editat de Ringier.

In lunile urmatoare, trustul va aduce pe piata romaneasca revista americana Forbes, proiect aflat in faza terminala a negocierilor. Pana atunci, cel mai nou produs al companiei va fi dat deja testul acceptarii pe piata. Adevarul de Seara va avea, pentru inceput, un tiraj de 250.000 de exemplare si se va distribui gratuit in sapte orase din tara.

Tandemul Adevarul-Adevarul de Seara inchide un cerc informational, spune Corneteanu. Chiar daca nu se asteapta ca ziarul gratuit sa fidelizeze cititorii intr-atat incat sa creasca tirajul ziarului platit, managerul preconizeaza o crestere a audientei pentru Adevarul si un plus la brand awareness. Mai mult decat atat, ii da posibilitatea de a avansa oferte mai interesante pentru clientii de publicitate.

Adevarul de Seara, primul ziar din categoria sa, este un proiect la care lucreaza de mai bine de un an, pe baza unui plan de dezvoltare realizat impreuna cu consultanti germani si spanioli. Corneteanu e mandru de proiectul sau, care contribuie la crearea “celui mai puternic brand de presa din Romania”. Ii va sarbatori lansarea impreuna cu toti angajatii trustului, in prezenta lui Dinu Patriciu.

De la masini de scris la masini de tiparit

De la masini de scris la masini de tiparit“Cand am preluat Adevarul in 2006, aveau inca masini de scris”, isi aminteste Corneteanu. La cateva luni dupa ce Adevarul a fost cumparat de catre Dinu Patriciu de la Ana Maria Tinu, conducerea ziarului (iar apoi a trustului) a fost incredintata lui Razvan Corneteanu, 37 de ani, fost director al diviziei de publicatii Bulevard & Sportive din cadrul Ringier.

“La nivelul anului 2007 am construit o imagine (a trustului – n.red.). Dupa care am dat piesele de puzzle jos si am inceput sa le asezam, una cate una, pe tabla”, spune Corneteanu. “Piesele de puzzle” includ atat relansarile succesive ale ziarului Adevarul si ale suplimentelor sale, cumpararea tabloidului Averea si redenumirea sa in Click!, lansarea revistei Foreign Policy, proiectele din ultima jumatate de an, cat si componente de real-estate. “Am intrat chiriasi pe o fasie aici, ne-am intins pe doua fasii, dupa care am cumparat cladirea, dupa care am cumparat terenul din dreapta, terenul din stanga si tot asa”.

Destinatia aleasa pentru terenul din stanga constituie o explicatie pentru santier si norul de praf. Adevarul Holding a investit recent in construirea a patru tipografii noi, dintre care una va fi situata in Bucuresti, langa sediul trustului. Celelate vor fi amplasate in trei orase din tara si vor tipari atat publicatiile Adevarul Holding cat si pe cele ale altor grupuri de presa, urmarind obtinerea profitului.

Construirea tipografiilor a reprezentat una din cele mai importante investitii ale lui Dinu Patriciu in trustul de presa. Corneteanu nu dezvaluie valoarea investitiilor, dar anunta ca ritmul de investitii in care a intrat Adevarul Holding se va mentine si in urmatorii ani. In prezent, trustul de presa raporteaza pierderi. In 2007, la o cifra de afaceri de 65,4 milioane euro, Adevarul Holding a avut pierderi de 3,7 milioane euro.

“Una din marile calitati ale lui Dinu Patriciu este ca a avut incredere sa dea o gramada de bani pe mana unor manageri care sa-i gestioneze pe niste proiecte agreate, sigur, intr-o anumita faza, cu investitorul. Dar a avut puterea asta. Va spun din experienta ca sunt foarte putini investitori dispusi sa faca asta. Si cu cat e mai strain, cu atat e mai putin capabil sa ofere incredere”, spune Corneteanu, dupa o cariera de 13 ani in trustul elevetian de presa Ringier.





250 de oameni din Ringier

250 de oameni din RingierAdevarul Holding are in prezent 850 de angajati, numar care a crescut de peste opt ori de la preluarea, in 2006, de catre Dinu Patriciu. Dintre acestia, aproape 250 sunt fosti angajati ai trustului Ringier. Printre ultimele transferuri se numara fostul redactor-sef al Evenimentului Zilei, Razvan Ionescu, si Grigore Cartianu, redactor-sef adjunct al aceluiasi ziar.

“Compania Ringier, la nivelul anului 2006, avea cea mai mare densitate de profesionisti de mare calitate din Romania. De asta se si construise rezultatul incredibil pe care il avea Ringierul atunci. Nu mai e cazul in zilele noastre. Adica in 2005-2006, Ringier avea doi ani inaintea pietei, la toate capitolele. Acum poti sa spui care are jumatate de an in spatele pietei, la unele capitole. Lucrurile s-au schimbat dramatic”, spune Corneteanu.

In ultimii doi ani, tirajele principalelor ziare ale celor doua trusturi de presa au inregistrat valori mai apropiate. Daca in ianuarie 2007 Adevarul avea un tiraj de circa 22.000 de exemplare, iar Evenimentul Zilei difuza 67.000 de copii, in iunie 2008 Evenimentul Zilei avea un tiraj de 52.000 de exemplare, iar Adevarul difuza 37.500 de copii. Pentru luna octombrie, Corneteanu estimeaza o crestere de pana la 48.000 de exemplare.

Cresterea de tiraj a Adevarului a fost provocata, intr-o anumita masura, si de insertiile de carte si filme ale ziarului. Potrivit lui Corneteanu, insertiile presupun o investitie initiala dar se transforma apoi intr-o sursa de profit. Publicatiile Adevarul Holding vor fi distribuite impreuna cu insertii si anul urmator.

Intrarea pe piata de televiziune si listarea la bursa

Intrarea pe piata de televiziune si listarea la bursa“Adevarul Holding incepe sa fie pregatit sa intre pe piata de TV si pe cea de radio”, spune Corneteanu. “La nivelul anului 2007 am refuzat sa intram in zona asta pentru ca nu eram pregatiti, ca infrastructura. Sunt proiecte in care poti sa pierzi sute de mii in fiecare saptamana si risti foarte mult daca nu ai o infrastructura buna”.

Un alt plan al companiei este listarea la bursa in urmatorii ani, dupa ce ce Adevarul Holding va atinge anumiti parametri financiari si dupa ce piata de capital se va reechilibra.

Cat despre contributia online-ului in afacerile de presa, Corneteanu se arata rezervat. “Cred ca este supraevaluata aceasta poveste cu Internetul. Va dura foarte multi ani pana va ajunge la niste cifre de care sa se poata vorbi in comparatie cu presa sau cu televiziunea, Dar cu siguranta este un trend de care trebuie sa tii seama si este un marketing care trebuie facut”. Adevarul Holding detine, de un an de zile, o divizie de online. Adevarul.ro a fost relansat recent, urmand sa fie prezentat intr-o noua varianta in viitorul apropiat.

Trustul de presa va continua sirul de lansari si achizitii, atat pe plan intern, cat si pe plan international – unde a cumparat recent cotidianul ucrainean Blik. Corneteanu sustine ca pe piata media din Romania pot fi scoase la vanzare multe produse.

“Toate sunt de cumparat. Daca cineva isi pune problema ca ceva nu ar fi de vanzare, greseste. Este o chestiune de moment si de pret, atat”.