Prima luna: Cea mai frumoasa din viata profesionala

Prima luna: Cea mai frumoasa din viata profesionalaPeter Imre afisa in februarie imaginea unui om relaxat care incepea o noua viata dupa 22 de ani de multinationala, cand realiza pentru Wall-Street bilantul activitatii sale in cadrul Philip Morris.

Acum, la o luna dupa preluarea conducerii Adevarul Holding, Imre transmite entuziasmul unei noi provocari, pe care este hotarat sa o finalizeze cu brio.

Despre primele saptamani in noua functie, directorul general spune ca au fost cele mai frumoase zile din viata sa profesionala.

“Am iubit compania pentru care am lucrat inainte, fiecare zi acolo a fost fascinanta, mi-a adus o placere imensa. Insa pentru rolul pe care Dinu Patriciu mi l-a oferit cu multa generozitate si incredere se pare ca m-am pregatit toata viata. Experienta de 22 de ani in multinationala imi foloseste in fiecare secunda, de la negocierile cu furnizorii pana la integrarea diferitelor departamente. Este un organism cu foarte multe membre, care trebuie articulate coerent si gestionate, in ciuda unor antagonisme naturale”, explica Peter Imre, intr-un interviu acordat Wall-Street.

El spune ca a gasit la Adevarul multa materie prima de foarte buna calitate, dar nu si un produs finit. Si in ciuda acuzelor si instigarilor la un conflict cu fostul management, actualul director spune ca are foarte multa apreciere pentru vechea echipa. “Apreciez ce au facut pana acum, dar deja suntem intr-o etapa diferita. Am trecut de faza de investitie, de pompare a fondurilor, de achizitie si castigare de cota de piata. Acum trebuie sa trecem pe profit”, puncteaza Imre.

Insa intrebarea “Care este cel mai bun lucru pe care Razvan Corneteanu l-a lasat in urma?” l-a tinut cateva secunde bune pe ganduri.

“Restaurantul de la etajul 3”, a spus Imre in gluma, mentionand ca a fost cel mai lung timp de gandire pentru un raspuns.

“Fostul management a lasat oameni foarte buni. Despre produse este greu sa afirmam daca sunt bune sau nu, deocamdata sunt inca in formare”.

In prima luna, managerul a analizat, a reorganizat, a revizuit, a motivat si a taiat. Nu a terminat inca si spera sa nu termine in urmatorii cinci ani. Planul sau: sa faca din Adevarul Holding o constructie eficienta, un organism mare, dar foarte flexibil si suplu.

Ziarul Adevarul l-a descoperit odata cu venirea sa aici, anterior nu se afla printre preferatele sale. “Acum il descopar, nu este un ziar care te seduce din prima, ci iti trebuie cateva intalniri”.

Peter Imre nu are inca o viziune foarte clara asupra a cum vrea sa transforme ziarul infiintat in 1871 de Alexandru Beldiman, insa stie ca vrea sa fie “The Grey Lady of Romanian Press”, un ziar impartial, cu opinii si care informeaza.

Un deziderat mai complicat, in conditiile in care acum este un ziar de dreapta si miliardarul Dinu Patriciu il vrea pe aceeasi parte a axei politice.“Patriciu este cel mai pur sange capitalist pe care il cunosc. Un om de dreapta si evident ca vrea sa aiba un ziar de dreapta, care sa promoveze ideile si valorile capitalismului”, explica Imre.

Mai mult, managerul spune ca visul sau este sa vada compania listata la bursa, dar nu in Romania.

Profitul trustului: Scopul principal

Profitul trustului: Scopul principalIn cele din urma Imre s-a decis: divizia de carte a trustului Adevarul Holding si vanzarile de 22 de milioane de exemplare de anul trecut sunt cele mai mari realizari lasate mostenire de Razvan Corneteanu, desi mai este de lucrat si pe acest segment.

El si-a propus sa vanda si mai multe carti, sa demonstreze ca se poate si mai bine.

Insa cel mai bun lucru pe care Peter Imre il va aduce la Adevarul Holding va fi profitul. “Sper ca incepand cu acest an sa fim pe profit, cifrele arata destul de bine si, in scenariul pesimist, vom ajunge cel putin la un break-even, vom incheia anul fara sa aducem bani de acasa”.

Despre cifrele de anul trecut actualul manager evita sa vorbeasca, insa spune ca si 2009 a fost un an de investitii.

Experienta de a lucra peste 20 de ani intr-o companie listata, la care a devenit si actionar, l-a facut sa ajunga sa gandeasca succesul in termeni financiari.

“Este foarte important sa ai cota de piata si oameni motivati, insa masura succesului ramane profitul. Este vorba despre bani, sa ne intelegem foarte bine. Am venit la Adevarul Holding sa fac bani patronului, sa generez bani celor care muncesc aici, sa le fac viata mai buna din punct de vedere financiar si al locului de munca, unde sa vina cu mandrie. Nu vreau ca oamenii de aici sa ma respecte acum, ci atunci cand voi pleca de aici”, a declarat Imre.

Astfel, directorul Adevarul Holding spune ca fiecare marca a companiei va avea profit, cel mai probabil incepand cu acest an.

Imre a mai explicat ca a primit optiuni de actiuni la companie, fiind mai complicat de primit actiuni in cazul unei companii necotate, insa nu ar putea sa lucreze fara sa simta compania si a lui.

De aceea, Imre crede ca este foarte important sa schimbe mentalitatea angajatilor din trust, sa ii determine sa isi gandeasca munca in termeni de profitabilitate.

“Daca fiecare om isi va compara munca depusa in termeni de vanzari de publicitate si de ziare, vom ajunge o companie foarte profitabila. Eu sunt aici sa ajut oamenii minunati pe care i-am descoperit sa isi schimbe mentalitatea. Banii sunt masura succesului in lumea afacerilor”.

Pana la urma, sa faca bani este obiectul muncii sale dintotdeauna, in multinationala, pe bursa sau, de curand, in trustul de media al lui Patriciu. “Nu e rusinos sa faci bani cinstit, pentru mine a fost un instrument de a imi masura capacitatile. Gustul succesului te motiveaza incredibil si te face sa ti-l doresti si mai mult. Nu cred in lucrurile facute pe gratis, banul trebuie sa fie unitate de masura, motivatie si rasplata”, afirma Peter Imre.

In prezent, Adevarul Holding are in jur de 1.400 de angajati, impreuna cu divizia din Ucraina. Despre evolutia cifrei in viitor, actualul manager spune ca nu are o estimare dupa prima luna.

Cum vede Imre media romaneasca

Cum vede Imre media romaneascaDespre avantul internetului si al presei online, Imre spune ca este o schimbare la care si Adevarul Holding se va adapta.

“N-as spune ca voi miza mai mult pe online sau nu, dar vom integra toate mediile si vom genera continut pentru diversele canale de distributie: online, televiziune, internet. Acest trust va fi cea mai de succes companie media integrata din Romania, va fi cea mai cuprinzatoare caracatita din piata. Pana la finalul anului veti vedea o serie de schimbari, evenimente si activitati si o abordare noua”, explica managerul.

El crede in continuare in presa tiparita si nu prevede moartea acesteia, asa cum se vehiculeaza in ultima perioada.

“Presa de hartie se va schimba foarte mult, este posibil ca intr-o zi sa vedem cip-uri cu videoclipuri in ziar sau diverse texturi care sa permita citirea in mai multe medii. La ce proportii si la ce dimensiuni este greu de anticipat”, a mai spus Imre.

El isi argumenteaza opinia cu exemple din evolutia tehnologica din ultimii ani: asa cum la aparitia telefoniei mobile se spunea ca va insemna moartea celei fixe, ea continua sa existe.

Legat de East European Media, platforma de expansiune a grupului media, care va reuni toate investitiile in presa ale lui Dinu Patriciu, proiectul este inca intr-un stadiu incipient, din cauza schimbarilor seismice din ultima perioada, a explicat Imre.

Si extinderea Adevarul si Click! in Republica Moldova a fost oprita pentru un timp foarte scurt, dar cel mai posibil in toamna se va concretiza.

Din perspectiva directorului de publicitate al Adevarul Holding, Imre asteapta vanzari de peste 10 milioane de euro in 2010, fiind convins ca estimarile unei piete de publicitate in printul romanesc de 20 de milioane de euro sunt foarte pesimiste.

El a mentionat ca ocupa interimar aceasta functie, fiind in cautarea unui om. “Vom aduce cel mai bun om din Romania pe acest domeniu, care sa faca agentiile si vanzatorii, pe domnul Sarbu, pe domnul Voiculescu si pe domnul Vantu sa transpire cand imi vand publicitate”, a conchis Imre.

Daca pana la finalul anului trecut numele lui Peter Imre era asociat cu Philp Morris, in pauza dintre cele doua companii spunea ca numele sau va ramane simplu, un brand.

Insa, dupa cum declara pe 1 aprilie, in ziua cutremurului din trustul Adevarul, desi nu si-a dorit foarte mult sa se intoarca in mediul corporatist, oferta lui Dinu Patriciu a fost extrem de provocatoare si tentanta.