Piata de publicitate: Scaderi de 10-15%
Agentiile de interactive: Se asteapta miracole. Nu se vor intampla
PR-ul: Cine traieste din media relations se va reinventa sau va muri
Provocarea publishing-ului online: Absorbtia jurnalistilor din print
Provocarea TV-ului: Profitul
Provocarea printului: Supravietuirea
6 / 7

Provocarea printului: Supravietuirea

Anul 2010 a inceput nefast pentru piata romaneasca de print. Dupa ce in decembrie Realitatea-Catavencu a inchis Cotidianul si Business Standard, saptamana aceasta au fost desfiintate editiile tiparite ale Ziua si Gardianul. Anul trecut, piata a scazut cu peste 50%, la 40 de milioane de euro, iar 2010 nu promite vindecarea pietei.

„Marea provocare va fi mentinerea pe linia de plutire a publicatiilor cel putin in prima jumatate a anului", spune Theodor Manolache (foto), publisher Sanoma Hearst Romania. „Dupa un 2009 in care corzile s-au intins la maxim in ceea ce priveste taierile de costuri si discounturile de publicitate, 2010 va incepe probabil in aceeasi nota".

Presiunile clientilor de publicitate pentru discounturi mai mari in conditiile unei piete mult prea fragmentate, riscul micsorarii numarului de exemplare vandute pe fondul cresterii preturilor de coperta si taierea costurilor dincolo de limita unui proces normal de productie sunt provocarile enuntate de manager pentru inceputul acestui an.

In 2010, Manolache spune ca vom asista la inchiderea altor titluri si la o consolidare a pietei, insa si la lansarea de noi reviste.

Chiar daca o buna parte dintre managerii din print contactati de Wall-Street nu ne-au impartasit previziunile pentru 2010, Mihnea Vasiliu, directorul diviziei Quality a grupului Realitatea-Catavencu, care a renuntat complet la print la sfarsitul anului trecut, a fost radical: „Printul va fi cel mai lovit, asa cum s-a intimplat si in anul 2009. Estimez o injumatatire a pietei de print in 2010".

Estimari piata de print:

Theodor Manolache, Sanoma Hearst: in primul semestru piata se va micsora comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa daca economia va da semne de revigorare exista sanse reale ca situatia sa se inverseze in a doua parte a anului

Mihnea Vasiliu, Realitatea-Catavencu:
minus 50%

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri