Declinul
Greselile
Schimbarea la baza
Inovatia
Idei de la manageri I
Idei de la manageri II
2 / 7

Greselile

Un alt reprezentat al generatiei presei tiparite, Ion Cristoiu (foto), se arata mai optimist. Disparitia unor ziare este benefica, spune el, deoarece va pune in sfarsit presa in situatia de a se descurca in parametrii economiei de piata. “Cred ca pana acum, mai ales in ultimul an, presa a trait fara constiinta faptului ca la un moment dat vine si nota de plata a cheltuielilor. Cei care lucreaza in presa, de la corector sau simplul reporter pana la directorul unei publicatii, sa fie constienti ca lucreaza la un produs supus economiei de piata. Ca nu pot cheltui la infinit fara ca acesti bani, care chiar daca sunt ai patronului, sa nu fie pana la urma scosi din vanzarea publicatiei sau din publicitate”.

O alta greseala pe care au facut-o ziarele e ca s-au concurat pe ele insele prin editiile online. Odata ce cititorul putea vizualiza online editia de a doua zi a ziarului – cu nimic diferita fata de varianta print – nu mai avea sens sa cumpere ziarul a doua zi. Un efect similar l-au avut emisiunile de revista presei, spune Cristoiu. “S-a considerat mult timp ca prezenta sau citarea unui ziar pe televiziuni seara face publicitate ziarului respectiv. S-a dovedit ca de fapt ii face concurenta”.

Solutia ar fi ca ziarele sa gaseasca o modalitate de a cere bani televiziunilor pentru aparitia in emisiuni. De asemenea, varianta online ar trebui sa aiba un continut diferit de cea tiparita, iar cititorii sa plateasca accesul la informatiile online, asa cum platesc si ziarele tiparite, sugereaza Cristoiu.

Insa pana la a le cere bani cititorilor pentru continutul online, ziarele ar trebui sa invete sa ii recastige. Presa s-a indepartat constant de cititori incepand din anii ’90, din cauza standardelor profesionale si etice scazute, spune Bradut Ulmanu, jurnalist si trainer, autor al blogului jurnalismonline.ro. Au contribuit la asta lipsa de know-how, nivelul foarte scazut al investitiilor in instruirea personalului si folosirea multor publicatii ca instrumente de influenta si presiune politico-economica.

Sistemul de distribtuie ineficient si inegal pe teritoriul tarii, monopolul Postei romane asupra distributiei abonamentelor si punctele de vanzare insuficiente au impiedicat ziarele sa ajunga la cititori. Iar explozia de titluri noi a avut efectul de a dilua calitatea jurnalistica. “Cu alte cuvinte sunt prea multe ziare, ceea ce face ca, pe de o parte, un numar limitat de ziaristi buni sa fie impartit de un numar mare de publicatii (de unde rezulta o diluare a calitatii); pe de alta parte, anumite publicatii care sunt mai bune calitativ sufera, la vanzari, de pe urma faptului ca pe piata sunt tinute in mod artificial in viata si publicatii proaste, care nu au ca scop profitul direct”.

Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri