Declinul
Greselile
Schimbarea la baza
Inovatia
Idei de la manageri I
Idei de la manageri II
4 / 7

Inovatia

Dincolo de ajustarile de baza pentru un business sanatos, managerii de ziare vor trebui sa-si exerseze imaginatia si sa intre in zone in care n-au fost inainte. Simpla trecere pe online nu este suficienta. Site-ul New York Times s-ar putea intretine singur din reclama daca ar avea un trafic cat cel al Wikipedia, exemplifica Iulian Comanescu. Ceea ce e departe de situatia reala. Asta ar insemna ca redactiile publicatiilor online sa fie create diferit de cele ale ziarelor tiparite – cu costuri mai mici si poate oameni mai putini.

O alta sugestie este anticiparea miscarilor din piata si modelarea business-ului in functie de ele. Grupul olandez Wegener, care detine mai multe ziare locale, a sesizat inca de acum cativa ani ca trendul este ca anunturile de mica publicitate sa dispara din presa scrisa. Wegener a creat o serie de site-uri de mica publicitate asociate site-urilor jurnalistice. Astazi, practic nu mai exista mica publicitate in presa scrisa olandeza, iar Wegener are aproape monopol asupra anunturilor de mica publicitate online.

“Un ziar poate fi acompaniat de o sumedenie de alte produse si servicii aducatoare de valoare adaugata (si, potential, de venituri), cum ar fi consultanta (de exemplu, cum sa-ti decorezi casa) si comertul cu amanuntul (magazine online, servicii imobiliare, cautare de joburi etc.). Desigur, pentru a pastra credibilitatea, continutul jurnalistic trebuie clar separat de celelalte servicii oferite, astfel incat publicul sa inteleaga ca articolele nu sunt alterate de interesele economice ale institutiei", spune Bradut Ulmanu.

De asemenea, companiile de presa ar trebui sa-si schimbe insasi filosofia existentiala: de la institutii care produc ziare la institutii care produc stiri. Asta ar implica diversificarea canalelor de distributie a continutului si multispecializarea profesionistilor de presa, care vor constitui redactii integrate.

Ulmanu sugereaza si urmarirea celor mai noi tendinte, precum: hiperlocalizarea (difuzarea de informatii pentru comunitati foarte strict localizate, de exemplu un anumit cartier sau chiar o anumita strada, folosind canale multiple -- internetul, transmisiile mobile, serviciile prin cablu sau chiar suplimente tiparite) si folosirea eficienta a social media.

“Tehnologia evolueaza intotdeauna mai rapid decat anticipam si, chiar daca suna science fiction, ma astept ca in urmatorii cativa ani hartia electronica sa permita lectura ziarelor cu toate avantajele combinate ale ziarului tiparit, site-ului de web si device-ului mobil. Asta inseamna ca nu vom mai taia copaci ca sa facem ziare, insa cred ca rolul jurnalismului de a oferi informatii relevante, utile si interesante publicului va ramane acelasi”, spune Ulmanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri