Ecuatia investitiilor in media
Online-ul si printul: Media care trec prin cele mai radicale schimbari
Lectii de criza
2 / 4

Online-ul si printul: Media care trec prin cele mai radicale schimbari

Piata de print, alaturi de cea de online, se schimba cel mai mult in aceasta perioada, spune sefa MEC Polonia. Printul este mediul care a scazut cel mai mult pe toate pietele – fiind lovit din doua directii: taierea bugetelor de publicitate si, aditional, migrarea acestora spre online, si incasarile mai mici din vanzarea la bucata. In plus, piata de print s-a fragmentat puternic in ultimii ani, odata cu aparitia titlurilor de nisa.

Televiziunea este si va ramane in continuare cel mai puternic mediu din regiune, datorita acoperirii mari pe care o are in toate tarile din estul Europei. “In Polonia, TV-ul acapareaza peste 50% din totalul bugetelor de publicitate, iar asta nu se va schimba foarte repede. Ma intreb ce se va intampla in momentul in care, datorita prevederilor europene, vom trece la transmisiunea digitala. Pe unele piete asta ar putea modifica reach-ul tehnic al televiziunii”, spune Lubowska.

Insa si televiziunea trece printr-o transformare asemanatoare cu printul: marile statii TV pierd audienta, iar cele de nisa castiga telespectatori si devin tot mai importante pentru advertiseri. Daca pana in urma cu cativa ani, pe multe piete est-europene doua-trei statii TV acaparau 80% din audiente, situatia s-a schimbat. Romania este, in acest context, o piata aparte avand mai multe statii TV decat tarile din regiune. “Cand am venit aici prima data si m-am uitat peste media planuri am fost socata de cate statii TV sunt folosite pentru o campanie. In Polonia folosim practic 3 statii, iar toate celelalte sunt puse in categoria «si altele», care reprezinta 10% din piata. Acum proportiile se schimba. Statiile de nisa sunt foarte importante pentru advertiseri deoarece prin intermediul lor pot sa-si targeteze publicul foarte precis”.

O tendinta care se va aplica, fara exceptie, in toate tarile din Europa de Est este cresterea online-ului
, atat ca numar de utilizatori cat si ca proportie din totalul pietei de media. In prezent, Romania este tara in care online-ul acapareaza cel mai mic procent din bugetele de publicitate – de sub 5%, in 2010. In Polonia si Ungaria procentul creste pana la 15%, in Cehia 18%, iar in Letonia si Estonia e de peste 12%. Romania este insa o piata cu mult potential pentru cresterea online-ului, datorita penetrarii largi a broadbandului, crede Anna Lubowska. Astfel, bugetele de publicitate cheltuite pe Internet vor creste, treptat, in functie de cresterea numarului de internauti romani.

Microtendintele pietei online se refera la publicitatea prin motoarele de cautare si comunicarea in retele sociale – doua domenii care vor atrage tot mai mult din atentia si bugetele advertiserilor. In Romania, publicitatea prin motoarele de cautare reprezinta circa 6% din totalul publicitatii online. In Polonia, procentul urca la 25%, in timp ce in pietele vestice acesta este de 50-60%.

Retelele sociale cresc in importanta, insa nu neaparat prin prisma spatiului publicitar cumparat, ci mai ales al PR-ului online, crede Lubowska. “Devin tot mai importante lucruri care nu sunt create direct de catre advertiseri, ci de consumatori. Bineinteles, acestea sunt mai dificil de controlat. Advertiserii vor investi tot mai mult timp si eforturi pentru a-i convinge pe alti oameni sa le recomande produsele. Acesta este viitorul publicitatii”.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri