Ecuatia investitiilor in media
Online-ul si printul: Media care trec prin cele mai radicale schimbari
Lectii de criza
3 / 4

Lectii de criza

Cei doi ani de criza economica au oferit multe lectii oamenilor din piata de media. Refrenul industriei, inca de la inceputul crizei, a fost ca acele companii care vor continua sa comunice in timp ce competitia tace vor avea mult de castigat. “Cand o astfel de criza se intampla, toti cautam studii de caz. E un caz faimos al Danone in Chile, cand piata scadea drastic, iar Danone a decis sa investeasca, tocmai cand competitorii erau foarte slabiti. Au construit un brand extrem de puternic”, spune Lubowska. “Sunt si alte studii de caz asemanatoare. Toata lumea vorbeste despre asta, dar, personal, nu am vazut nici un client care a decis sa foloseasca criza pentru a construi branduri”.

In schimb, criza a crescut agresivitatea negocierilor – pe de o parte, clientii au fortat agentiile de media sa le ofere preturi mai bune, iar agentiile au facut acelasi lucru cu furnizorii de spatiu publicitar. “Criza ne-a impins pana la perete, ne-a ajutat sa intelegem care sunt limitele, care e valoarea reala a ceea ce vindem si cumparam”.

Un alt beneficiu al crizei, spune Lubowska, a fost ca i-a determinat, atat pe advertiseri cat si pe oamenii de media, sa gandeasca mai in profunzime strategiile de comunicare.

Agentiile de media au perceput criza la fel ca si companiile din orice alt domeniu. “Vremurile dificile ii ajuta pe oameni sa se gandeasca mai mult la business-ul lor, sa analizeze sursele de venit”, spune Lubowska. “Intr-un fel, exista parti bune ale fiecarei crize. Companiile puternice ies din criza si mai puternice, mai bune. Si, bineinteles, criza ii ucide pe cei care nu sunt indeajuns de puternici”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri