Dai viata reala pe cea virtuala
Blogul si traiul decent
Evoluam sau disparem
Lumea e mai degraba crizata, decat in criza
Venituri din blog vs. libertate editoriala
4 / 6

Lumea e mai degraba crizata, decat in criza

De trei ani scrie aproape zilnic pe Manafu.blogspot.com, blog personal ce acopera subiecte din media, Internet, advertising, blogging, tehnologie. Este in acelasi timp managing partener Evensys si fondatorul agentiei de comunicare Prodigy.

Pot spune ca sunt norocos. Sunt implicat in mai multe proiecte si per ansamblu nu am simtit o scadere fata de anii anteriori. Evident am simtit scaderi in bugetele gestionate traditional, insa am compensat cu mai multe proiecte si atragerea de noi parteneri. Nu am crescut la fel de mult cat as fi reusit in timpuri linistite si de abundenta. Dar per ansamblu am fost norocos si m-am concentrat sa nu pierd teren foarte mult!”, explica Cristian Manafu.

I-a luat ceva timp sa isi dea seama la inceput de criza financiara ca lumea e mai degraba “crizata” decat “in criza” si ca depinde de el sa puna anumite lucruri la punct pentru a realiza proiectele propuse, isi aminteste Manafu despre cel mai dificil moment din cei doi ani de recesiune.

Una dintre tendintele care au marcat blogosfera romaneasca in aceasta perioada a fost boom-ul social media. Twitter si Facebook consuma din ce in ce mai mult timp si atrag oameni noi, unii fosti bloggeri. “In general insa, bloggerii cu recunoastere sunt tot acolo, iar blogul este considerat in continuare drept campion al social media. Pe de alta parte, au crescut blogurile specializate, lucru care se vede si in ZeList si celebritatile media cu blog au crescut si ele in audienta”, puncteaza Manafu.

O alta tendinta ar fi data de aparitia “pro-bloggerilor”, persoane care isi genereaza venitul principal din blogul personal. “Nu sunt foarte multi, dupa cum e si normal. Sumele nu sunt impresionante, insa cel mai adesea asigura un salariu de invidiat de multi”, afirma Cristian Manafu.

In cazul sau, veniturile generate de blog sunt complementare activitatilor de zi cu zi. “Pot spune ca sunt in crestere. Si traficul creste, insa nu a fost niciodata un lucru important. Mai importanta e audienta la care ajungi si interactiunea pe care o generezi. Fac destul de multe lucruri interesante ca sa imi doresc sa raman doar cu blogul!”, conchide Manafu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri