Modelul american: 'roiuri' de consultanti
Planuri de business pe trei ani, cu focus pe consumatori
Mediul de business romanesc, umflat si sarac in competente
De la management la consultanta
Piata de consultanta romaneasca, 400 milioane euro in 2008
5 / 6

Piata de consultanta romaneasca, 400 milioane euro in 2008

Piata romaneasca de consultanta a depasit anul trecut pragul de 400 milioane euro, potrivit estimarilor facute de Robert Maxim (foto), managing partner la Ensight Management Consulting, una dintre cele mai mari companii autohtone de consultanta. Fata de 2007, piata a inregistrat o crestere de circa 17,6%, potrivit unui raport al Federatiei Europene a Asociatiilor de Consultanta in Management (FEACO).

Potrivit lui Maxim, companiile de consultanta care vor avea succes anul acesta se vor orienta catre solutii personalizate pentru fiecare client, renuntand la pachetele standard, pe care le ofera tuturor clientilor.

“Cred ca 2009 va fi un an cel putin interesant pentru companiile de consultanta din Romania. Va fi un an care va ascuti competitia si va evidentia companiile cu adevarat profesioniste. Accentul se va pune pe echipa de consultanti, pe expertiza si competentele oamenilor”, spune Maxim.

Dincolo de competenta consultantilor, piata are nevoie de manageri mai bine instruiti in strategic planning, considera Margasoiu, care pregateste lansarea unei companii “de dezvoltare de competente de planificare in Romania, la nivel de management” - adica un fel de companie de training in strategic planning. Pentru lansarea acesteia, Margasoiu si Cristina Gheorghe au obtinut niste licente straine si au accesat fonduri structurale europene de “sase zerouri”, pentru care vor primi aporbare in trei-patru luni.

Daca proiectul va fi acceptat, cifra de afaceri a The Network va fi anul acesta de ordinul milioanelor de euro. Pe termen mai lung, Margasoiu vede un exit din The Network.
“Ne-am creat un business sustenabil pentru a lua clienti pe termen lung. Dorim sa cream un capital de clienti care sa poata sa fie vandabil, sa ne permita o solutie de exit in cinci ani de zile. Daca nu mai vine o criza cu meteoriti sau alte minuni, cred ca vom ajunge acolo”, spune consultantul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri