Primii pasi
Cea mai ‘amuzanta’ experienta profesionala
‘Un layout de exceptie nu poate sustine un continut slab’
1 / 4

Primii pasi

Cariera profesionala si-a inceput-o in urma cu 31 de ani in cadrul Edipresse, perioada in care ziarele incepeau sa fie realizate cu ajutorul calculatorului.

“Sefii acelor vremuri considerau ca oamenii responsabili de layout pot fi foarte simplu si editori. Mi s-a oferit acest job, pe care l-am practicat timp de doi ani, timp in care am invatat multe, de la interviuri, analize politice, reportaje speciale. Am invatat in acelasi timp cum sa folosesc calculatorul, aveam cateva idei despre cum sa imbunatatesc grafica ziarelor. Sefii au remarcat ca eram interesat deopotriva de continut si text si aveam idei personale asupra modului in care trebuie prezentat grafic un ziar”, isi aminteste Stephane Carpentier (foto).

Dupa doi ani de zile i s-a propus sa lucreze in departamentul de dezvoltare, unde a inceput sa conceapa sau sa relanseze layout-uri ale unor ziare si reviste, sa imbunatateasca conceptul existent si sa pregateasca angajatii pentru a sti cum sa foloseasca acest concept.

“Aveam doar doua luni de experienta in crearea unui layout. Si mi s-a oferit responsabilitate asupra unei pagini din cotidianul pentru care lucram la acea vreme. Editorul sef mi-a spus ca pot sa o fac si sa o fac asa cum cred eu mai bine. Asa am facut, iar a doua zi in cadrul sedintei a aratat rezultatul muncii mele catalogand-o drept «revolutie» si ca aceasta pagina a fost realizata de un designer cu 2 luni de experienta. Am avut un suport fantastic”, spune Carpentier.

Cel care l-a influentat si si-a pus amprenta asupra evolutiei profesionale a fost un coleg din departamentul de dezvoltare al Edipresse.

“Am lucrat ulterior cu un grafician, care era la origine arhitect. Eram foarte apropiat de el. Avea o structura a gandirii extraordinara. Cand incepeam un proiect il construia ca pe o casa. Lucrul care m-a influentat foarte mult a fost acest mod deosebit de precis de a gandi. A fi arhitect este unul dintre cele mai bune traininguri pentru a deveni un grafician”, crede Stephane Carperntier.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri