Primii pasi
Cea mai amuzanta experienta profesionala
Un layout de exceptie nu poate sustine un continut slab
2 / 4

Cea mai amuzanta experienta profesionala

Prima impresie despre presa scrisa romaneasca – “o televiziune in care renunti la culoare”. “La fel ca si tara aceasta, industria presei scrise s-a schimbat foarte mult de cand am venit aici. Prima senzatie la sosirea in Romania - am ajuns aici intr-o iarna - a fost ca intr-o televiziune in care renunti la culoare. Acum peisajul este mai colorat, avem o schimbare rapida si vizibila. Iar in cazul unor ziare este la fel”, considera Stephane Carpentier.

De la sosirea in Romania, Carpentier a fost implicat in relansarea unor titluri precum Evenimentul Zilei, TV Mania, Unica si Libertatea.

Cea mai ‘amuzanta’ experienta profesionala a costituit-o relansarea Libertatea. “Nu este cea mai mare dezamagire profesionala, insa este probabil cea mai amuzanta. Este vorba de ultima zi inainte de relansarea Libertatea. Am simtit ceva ciudat si i-am spus acest lucru lui
Thomas Landolt, CEO-ul Ringier Romania la vremea respectiva. I-am spus ca angajatii nu sunt interesati de aceasta relansare, nici macar editorul sef. Ar fi trebuit sa fie stresati, incantati, nerabdatori, insa ei nu schitau nicio emotie. Si a doua zi, in ziua relansarii, toata echipa editoriala a demisionat. Ma aflam in fata unei situatii ciudate: aveam o relansare dar nu mai aveam echipa”, isi aminteste Carpentier.

In anul 2006, intreaga echipa editoriala condusa de Adrian Halpert a parasit Libertatea in favoarea Adevarul Holding.

In opinia lui Carpentier, actualul aspect al tabloidului Libertatea nu se aseamana cu nimic din ce isi propusese initial.

“Vroiam ca Libertatea sa fie un ziar mult mai prietenos, de ajutor pentru cititor. Personal, nu cred in ziarele de scandal. Poate au succes pentru o perioada. Ce am incercat sa fac la Libertatea a fost sa il fac mai usor de citit, mai usor de parcurs, o publicatie utila. Am avut insa foarte putin suport din partea angajatilor, nu au inteles sau nu au acceptat acest concept. Iar in momentul in care noul editor sef a inceput sa conduca acest ziar nu a respectat acest concept deloc si a mers in cu totul alta directie”, explica Stephane Carpentier.

Un proiect care ilustreaza ce a incercat sa realizeze la Libertatea este astazi publicatia Blick am Abend. La acest format Carpentier a lucrat aproximativ 4 luni de zile.

“Este un ziar gratuit, publicat la ora 4 dupa-amiaza, in zona germana a Elvetiei. Cu acest ziar am reusit sa fac ce nu am putut la Libertatea. Conceputul este prietenos, util pentru cititor, interesant sper, iar ultima pagina cuprinde stiri pozitive. Rezultatul a fost fantastic, de la 240.000 de cititori intr-un an de la relansare am castigat 66.000 de cititori in plus. A fost un semn ca acest concept functioneaza, cel putin in Elvetia”, spune Carpentier.

Dupa 11 ani petrecuti in cadrul trustului Ringier, Stephane Carpentier se reintoarce la Edipresse Elvetia, cu care a semnat un contract incepand din aceasta toamna.

“11 ani in Ringier. 19 ani in Edipresse. Cunosc doar aceste doua grupuri de presa. Pot sa va spun doar diferenta intre cele doua. La Edipresse am avut senzatia unei discipline si organizari mai bune, lucrurile erau planificate cu mult timp inainte. Era bine, insa aveai nevoie de mai mult timp pentru a finaliza proiectele. La Ringier am avut parte de mai mult «rock&roll», cu valente pozitive si negative in acelasi timp. Acest ritm de lucru poate fi stresant in unele momente, insa te poti misca mai repede si poti fi si mai creativ”, afirma Stephane Carpentier.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri