Dealul cu FunDeal
Feeling-ul pentru Romania trebuie sa fie pozitiv. Asta e momentul de investit
Televiziunea poate fi matematica, politica sau arta
2 / 4

Feeling-ul pentru Romania trebuie sa fie pozitiv. Asta e momentul de investit

Un alt business din portofoliul lui Roberto Lazarov e buticul de M&A (consultanta in fuziuni si achizitii) FGB Asesores. Aici, tanarul lucreaza cu Pablo Garcia Berdoy, fost ambasador al Spaniei in Romania, si cu Jaime Fuster, cel care a contribuit la extinderea casei de avocatura spaniole Garrigues in tarile din regiune.

FGB Asesores ofera consultanta firmelor din Spania, Italia si Portugalia care vor sa se extinda in Romania si in prezent lucreaza la doua-trei dealuri care ar putea fi anuntate anul viitor. “Noi credem ca pentru 2011 a crescut foarte mult interesul de investitii al firmelor straine in Romania. Avem destul de multe firme spaniole, italiene care nu mai au unde sa creasca in Spania, in Portugalia sau in Italia. Si se intreaba: unde pot sa cresc? Unde va fi crestere economica in 5 ani?”

Companiile straine cu care discuta Lazarov sunt interesate de businessuri de servicii, productie, de investitii in fabrici si in media. Au incredere ca Romania va fi o tara cu crestere puternica in anii urmatori.

“Eu cred ca «feeling-ul» pentru Romania trebuie sa fie pozitiv. Asta e momentul de investit, acum nu prea sunt achizitii pe piata, preturile sunt scazute si piata nu se misca asa de repede. Ai timp sa intri, sa inveti ce se intampla, sa schimbi ce vrei sa schimbi si sa fii pregatit pentru urmatorul val de crestere”, spune Lazarov.

Un alt business pe care Lazarov vrea sa-l porneasca anul viitor este legat de energia regenerabila. “E un vis: proiecte mici de energie fotovoltaica in Romania”. Lucreaza impreuna cu o firma de inginerie din Spania care va oferi servicii tehnice, de instalare, proiectare si constructie de parcuri fotovoltaice. Tarile luate in vizor sunt Romania si Grecia. Pana acum, au facut analizele, masuratorile si au stabilit locatiile potrivite pentru amplasarea parcurilor si asteapta eliberarea actelor pentru a putea dezvolta parcurile.

Alte proiecte? “Daca mai deschid ceva ma paraseste prietena”, glumeste Lazarov. “Nu am timp sa ajung acasa, sa dorm, sa plec la birou din nou”.

In general, tanarul crede ca pentru un antreprenor e important sa isi gaseasca echipe dedicate care, de la un moment dat, sa poata dezvolta singure proiectele. “Sa poti sa transmiti o idee oamenilor, tot ce e greu sa-l faci usor, sa nu incerci sa deschizi gura prea mare si sa mananci prea mult in acelasi timp, sa stii sa iei bucata cu bucata, sa pui totul in linie si sa ai o strategie clara de dezvoltare. Ce vrei in urmatoarele 6 luni, 3 luni. Si mereu, la fiecare doua saptamani sa poti sa readaptezi in functie de ce s-a intamplat in ultima saptamana si sa-ti modifici visul”.

Romania e un mediu potrivit pentru a lansa afaceri, spune Lazarov. Costurile cu salariile sunt ridicate, insa sistemul fiscal este mai prietenos cu antreprenorii fata de alte tari din vestul Europei. Mediul politic e la fel de instabil ca in Spania si Italia, insa presa romaneasca e prea politizata. “Nu vad probleme in Romania atat de mari, nu vad ca e sfarsitul lumii, n-as fi aici daca n-as vedea ca exista posibilitati. Cred ca Romania are posibilitati enorme, are capacitate de dezvoltare enorma, sunt multe businessuri bine facute pana acum”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri